0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 10. 2016

Dead End (2003)

Vánoční svátky mají být hlavně plné klidu a pohody. To však neplatí pro rodinku Harringtonových, kteří se rozhodnou zastavit Dámě v bílém…

Frank a jeho rodina již řadu let dodržuje striktní rodinné pravidlo, že vánoční svátky tráví u manželčiny matky. Tentokrát však dojde k nečekané komplikaci, která navždy ovlivní osudy všech osob v automobilu a nejen jich. Při únavné cestě dostane Frank mikrospánek a málem se srazí s protijedoucím automobilem. Podaří se mu sice vyhnout, ale jelikož sjel z dálnice, musí dál pokračovat cestou vedoucí dlouhým lesem. Měla to být zkratka, ale jak se brzy ukáže, je to spíš cesta rovnou do pekel. Po cestě zastaví mladé dívce celé v bílém, která drží v rukou své mrtvé dítě. Což se následně ukáže jako největší chyba, kterou kdy udělal. Od té chvíle se pro ně stane lesní cesta pastí, z níž není návratu…


Český název: Smrt přichází v bílém
Režie: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa
Rok výroby: 2003
Délka: 85 min
Země: Francie

Hrají:
Ray Wise...(Frank Harrington)
Lin Shaye...(Laura Harrington)
Alexandra Holden...(Marion Harrington)
Mick Cain...(Richard Harrington)
William Rosenfeld...(Brad Miller)
Amber Smith...(Lady in White)
...a další


Přestože je tento film vedený hlavně jako mysteriozní thriller/horor, já v něm vidím spíše jakousi variaci na černou komedii. Samozřejmě je tu od všeho trochu, což se ukázalo býti docela dobrým tahem. Francouzi dokázali i s nevelkým rozpočtem a docela jednoduchým scénářem natočit docela působivý film, jehož největší ozdobou je právě černý humor (potažmo hlášky) a průměrné herecké výkony, které ovšem nejsou vůbec špatné. Přece jenom však chtělo místy trochu víc přitlačit na pilu, protože toho opravdu „hororového“ tu moc k vidění není.

Ovšem i málo mnohdy stačí mnohým ke štěstí a tak jsem i já nakonec byl, docela spokojený. Místy tu skutečně vykoukne tíživá atmosféra, kterou by jste u podobných filmů čekali přece jenom ve větší míře. Nicméně tvůrci to slušně kompenzovali výbornými hláškami a poněkud morbidnějšími situacemi. Právě v těchto chvílích jsem byl na vrcholu blaha. Je ovšem trošku škoda, že se více nevytěžilo ze samotného prostředí okolních lesů a všudypřítomné samoty. Žena v bílém byla super, tajemné černé auto taky (to ovšem mohli ještě více zapojit do děje), jenže co dál…?

Nebýt těch hlášek, pořád by jsme jen sledovali nekonečné ježdění sem a tam, což bylo po chvíli už trošku únavné. Naštěstí se tu objevila spousta „špeků“, které dokáží zaplnit hluchá místa. Byla jen velká škoda, že přestože se tu objevilo několik známých herců, tak ti podali dost průměrné výkony. Smrt v bílém však v žádném případě není žádná ztráta času. Film netrvá dlouho, docela pobaví a kdo není moc náročný, tak bude určitě spokojený. Vidím to na trošku lepší průměr, ale cítil jsem ještě značné rezervy. Takže škoda nevyužitého potenciálu, který tu byl rozhodně velký.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat