0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 10. 2016

Dead & Buried (1981)

 Městečko Potter's Bluff je jedním z těch míst, kterému je lepší se vyhnout obrovským obloukem...

Malé přímořské městečko Potter's Bluff nedaleko Rhode Islandu vypadá na první pohled úplně normálně. Ale opravdu jen vypadá. Poslední dobou se tu začínají hromadit vraždy turistů a náhodných projíždějících, což se vůbec nelíbí šerifu Gillisovi. Když jednoho večera srazí svým autem chodce, který se následně posbírá ze země a s utrženou rukou odejde pryč, začne mít podezření, že zde není něco v pořádku. Jak to že si toho ale nevšiml již dříve? Odpovědi na své otázky se snaží získat i u majitele místní márnice, ale to je jako bodat prstem do vosího hnízda. Odhalení děsivé pravdy jej může stát život…


Český název: Mrtví a pohřbení
Režie: Gary Sherman
Rok výroby: 1981
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
James Farentino...(šerif Dan Gillis)
Melody Anderson...(Janet Gillis)
Jack Albertson...(William G. Dobbs)
Dennis Redfield...(Ron)
Robert Englund...(Harry)
Nancy Locke...(Linda)
...a další


Byl jsem mírně nervozní, když jsem si tento film pouštěl poprvé. Myslel jsem si totiž, že půjde jen o další zombie béčko, které mi poleze na nervy. Ovšem chyba lávky. Tvůrci legendární Věci se totiž opravdu vytáhli a na tehdejší dobu divákům naservírovali opravdu nevšední film s docela originální myšlenkou. Již od samotného začátku nenechají diváka pořádně oddechnout a první vraždy na sebe nenechají dlouho čekat. No vlastně již od prvních minut si bude divák připadat jako v jiném světě. No popravdě tohle městečko bych klidně vynechal a jakožto opravdu náruživý cestovatel se mu rovnou vyhl velkým obloukem.

Svým způsobem je tento film převážně jakousi temnou detektivkou, která vás pohltí výbornou atmosférou, jenž nám nabídne vše co od kvalitního filmu vyžadujeme. Napětí se dá místy krájet, brutalita tu rovněž nechybí a stejně tak ani dobré efekty. Však se na nich podílel tým Stana Winstona. Svým způsobem byl film v Americe považován za tak brutální, že jej zakázali promítat v kinech, Hold tam žijí opravdu podivní lidé, protože na něm neshledávám nic tak „špatného“, že by se na něj nedalo jít do kina. Jenomže já mám rád morbidní, bizarní a ujeté záležitosti. Což ovšem neznamená, že by Mrtví a pohřbení byli nějak ujetou podívanou. Prostě jde o dobré béčko, které by jste si určitě neměli nechat ujít.

Přece jenom se tu však dá narazit na několik slabin, které bych chtěl tvůrcům vytknout. Jednou z nich je i několik nelogických věcí, které přímo bijí do očí. To si vážně mysleli, že jsou všichni tak naivní? Upřímně nechápu, jak mohl šerif žít v tomto městě, aniž by si nevšiml, že většina místních je (ehm) jiná? Nebo finální souboj trochu odporoval tomu, co se nám snažili o hlavním strůjci toho šílenství namluvit během filmu...Každopádně konec jako takový byl povedený. Stejně jako většina hereckých výkonů a nechybí ani trocha lehké erotiky. Takže za mě osobně jde o nadprůměrnou záležitost, kterou jsem určitě neviděl naposledy.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat