0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 10. 2016

Cannibal ferox (1981)

Zora Ulla Keslerová v jednom z nejrozporuplnějších a nejnenáviděnějších kanibalských filmů všech dob…

Studentka Glorie píše na univerzitě diplomovou práci na téma kanibalismus a je přesvědčená, že jde jen o mýty o lidožravých jihoamerických indiánech, které si vymysleli bílí osadníci, aby jim mohli zabrat jejich území. Aby mohla vše dosud tvrzené vyvrátit, rozhodne se společně se svým bratrem a kamarádkou vydat do Amazonie. Amazonský prales je však nebezpečným místem plným nástrah i hladových zvířat, o čemž se velmi záhy přesvědčí na vlastní kůži. Poté co zapadnou se svým autem v nehostinné krajině, se potkají s dvěma hledači smaragdů, kteří jim vykládají děsivou historku o nepřátelských domorodcích. Když však záhy narazí na jejich vesnici, Gloria zjistí, že na jejich příběhu něco nesedí. Jenomže to už je zatraceně pozdě pro všechny zúčastněné, protože rozzuření indiáni touží po krvavé odplatě…


Český název: Ženy od hluboké řeky
Režie: Umberto Lenzi
Rok výroby: 1981
Délka: 93 min
Země: Itálie
Alternativní názvy: Woman from Deep River, Make Them Die Slowly

Hrají:
Lorraine De Selle...(Gloria Davis)
Danilo Mattei...(Rudy Davis)
Zora Ulla Keslerová...(Pat Johnson)
Giovanni Lombardo Radice...(Mike Logan)
Walter Lucchini...(Joe Costolani)
Fiamma Maglione...(Myrna Stenn)
...a další


V mnoha zemích (bylo jich 33) byl mnoho let tento film zakázán, pro svou údajnou brutalitu. Distributoři v Česku jej dokonce označili za nejslavnější kanibalský film všech dob, ale tomuto tvrzení se můžeme všichni leda tak zasmát. U diváků ani kritiků se Cannibal ferox moc vlídného přijetí nikdy nedočkal, převážně kvůli svému amatérskému pojetí a hlavně plagiátorství na mnohem známějším a lepším filmu Cannibal Holocaust od režiséra Ruggera Deodata. Přesto všechno musím tentokrát nesouhlasit s tím, že jde o vyloženě špatný film. Dá se tu sice nalézt dost slabin (a že jich tu je), ale já mám pro podobné filmy docela slabost.

Měl jsem to štěstí / neštěstí, že jsem viděl obě verze filmu. Jak tu originální, tak i sestříhanou z trafiky (83 min). Největší problém vidím v tom, že většina lidí viděla právě tu kratší verzi a podle toho nakonec i málo ohodnotili celkovou kvalitu tohoto kousku. Je ovšem pravdou, že scénář moc kvality nepobral, dá se tu natrefit na spoustu nelogických situací a hlavně máte pořád pocit, že tohle jste už viděli někde jinde. Lenzi se ani moc nesnažil maskovat slabší gore efekty, které místy vypadali až moc gumově. Nicméně se tu najít i spousta brutálních scén a to především co se zabíjení zvířat týče. Italské filmy tím byli pověstné a ani tady nebudou ochránci zvířat zrovna dvakrát skákat radostí. To však neznamená, že bych podobné zacházení ze zvířaty schvaloval!!!

Přes všechny ty negativní prvky jsem však nějakým zázrakem našel v Cannibal ferox jisté zalíbení. Nevím, možná je to nostalgie, možná kvůli přítomnosti Zory Keslerové, každopádně ve mně nezůstalo po naběhnutí závěrečných titulek takové zhnusení, jako u mnoha jiných diváků. Nejspíš mě budete mít za blázna, protože ve většině případů dávám céčkovým záležitostem hodně nízké hodnocení, ale tady skutečně půjdu „proti proudu“.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat