0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 10. 2016

Below (2002)

Ženské na palubě prý přinášejí smůlu...Mnohem horší je však černé svědomí!

V srpnu roku 1943 dostane posádka ponorky USS Tiger Shark rozkaz, vyzvednout z moře několik trosečníků z potopené spojenecké zdravotnické lodi. Skutečně se jim z vody podaří vytáhnout trojici přeživších Britů a vydávají se k nejbližšímu přístavu. Jenomže od té chvíle velitel Brice a posádka musí čelit řadě problémů, které se na ně začnou kupit. Zprvu to vypadá, že se někdo snaží sabotovat jejich bezpečný návrat, ale brzy začnou námořníci věřit, že ponorka musí být prokletá. Už jen to, že jednou z přeživších byla žena nevěstí nic dobrého – podle pověr to přináší smůlu. Brice je však přesvědčen, že někdo záměrně škodí jejich poslání a rozhodne se přijmout nejtvrdší opatření. Jenomže během následujících hodin dojde k několika podivných událostem, které naprosto otřásnou morálkou každého na palubě. Pronásleduje je nepřátelská loď, která poškodí trup ponorky i samotné řízení plavidla, několik členů posádky umře za záhadných okolností a začnou se šířit zprávy, že za všechno může duch mrtvého kapitána, který před několika dny zemřel za ještě podivnějších událostí. Stojí za vším skutečně nadpřirozená síla ze záhrobí, nebo se jen v někom pohnulo jeho černé svědomí a snaží se jen něco ututlat…


Český název: Hlubina
Režie: David Twohy
Rok výroby: 2002
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Bruce Greenwood...(Brice)
Matthew Davis...(Odell)
Olivia Williams...(Claire)
Holt McCallany...(Loomis)
Scott Foley...(Coors)
Jason Flemyng...(Stumbo)
Zach Galifianakis...(Weird Wally)
...a další


Už si ani moc nepamatuji, kdy jsem tento film viděl poprvé, ale musím říct, že napoprvé se mi Hlubina líbila mnohem více, než tomu bylo nyní. V té době jsem ještě neměl moc zkušeností s válečným hororem – nebo lépe řečeno s dějem odehrávajícím se na lodi či ponorce. To se ovšem už podstatně změnilo, protože mám toho už dost nasledováno. I proto si dovolím tvrdit, že režisér parádní Černočerné tmy prostě nedokázal navázat na úspěch svého předchozího díla a musím jít s hodnocením dolů. To však v žádném případě neznamená, že by Below byl špatným filmem. Jen už mě prostě tolik neokouzlil.

Takže námět bych chtěl určitě pochválit. Horší už to ovšem bylo s atmosférou. Začátek filmu se totiž poměrně dlouho vleče a nic zajímavého se neděje. Teprve od poloviny, kdy se čtyři ''dobrovolníci'' vydají opravit poškozený trup, začíná ta správná atmosféra, jakou mají duchařiny mít. Potom už jsem pln očekávání jen čekal, jak to všechno skončí. Jakmile se totiž poprvé ozve zlobivý gramofon a umřou první členové posádky, dostavilo se i toužebně očekávané napětí. Trošku mě však zklamalo, že si podobnou úroveň nedokázal děj udržet po celou dobu na zhruba stejné vlně. Přitom stačilo tak málo – několik velice slibných momentů tu je, ale najdou se i také, jenž mě mírně znechutili.

Trošku mě zklamala vizuální podoba ponorky pod mořem a ty záběry, kdy barel poskakuje po palubě. Připadal jsem si jako při hraní nějakého simulátoru. Přitom scény ve kterých se objevuje ono nadpřirozeno – duch mrtvého kapitána, tak ty byly natočené téměř na výbornou. No a potom samozřejmě zbytečně přemrštěný závěr filmu. Tady si to zasloužilo mnohem propracovanější závěr. K dobru musím připočítat slušné herecké výkony většiny zúčastněných. Below tak v mých očích zůstává sice lehce nadprůměrnou záležitostí, ale už jsem viděl lepší podmořské duchařiny.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat