0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 9. 2016

Tuno negro (2001)

 Děcka ve Španělsku by se měli pořádně učit, protože jinak si pro ně příjde Černý zpěvák. Nevědomost totiž zabíjí!

Dívka Alex právě nastoupila na universitu Salamanca. Dříve než se stačí seznámit se všemi spolužáky, učiteli a prostředím, začne na škole řádit nebezpečný vrah zvaný Černý zpěvák. Ten má za poslední roky na svědomí několik brutálních vražd studentů a jak to vypadá, tento ročník si vybral právě tuto univerzitu. Vražd začne přibývat, policie je bezradná a Alex začne prostřednictvím chatu dostávat od Černého zpěváka zprávy s krvavým obsahem. Vrah si totiž své vraždy natáčí na minikameru a rád se svými činy chlubí. Alex a několik dalších studentů začne pátrat po vrahově totožnosti na vlastní pěst, protože jak se ukáže, Černý zpěvák vždy vraždí nejhorší žáky z celého ročníku…



Český název: Přízrak univerzity
Režie: Pedro L. Barbero, Vicente J. Martín
Rok výroby: 2001
Délka: 101 min
Země: Španělsko

Hrají:
Silke...(Álex Alonso)
Jorge Sanz...(Eduardo 'Edu')
Fele Martínez...(Víctor)
Rebeca Cobos...(Michelle)
Enrique Villén...(Teo)
Patxi Freytez...(Trucha)
...a další


Co se týká samotného příběhu filmu, tak ten mě docela zaujal, ovšem jeho zpracování už moc ne.
Začátek vypadá hodně zajímavě a okamžitě jsem si vybavil Fantoma opery. Slashery mám docela rád a španělskou distribuci rovněž, takže jsem očekával solidní podívanou a zpočátku to tak skutečně vypadalo. Škodolibý vrah si se svými obětmi pohrával jako kočka s myší, no a vlastně to samé se dá říci i o jeho videích – časová prodleva je vážně svině. Začala se vytvářet solidní pochmurná atmosféra a samozřejmě nechybělo ani napětí. Pochmurné prostředí internátu nabízelo neskonalý počet možností, jak na diváka doslova „vybafnout“ s další brutalitou…

Bohužel další průběh se změnil z hororu na jakousi teenagerskou černou komedii „kdo se s kým vychrápe a kolik toho vychlastá“. Právě v tento moment mě to moc nebavilo. Většina herců totiž bylo dost toporných a ani zvolený styl humoru, nebyl zrovna podle mého gusta. Danou situaci se snažili tvůrci vyšperkovat několika mord scénami, ale trikově jsou tyhle scény hodně nedotažené do konce (viz scénka z WC, nebo márnice). Tvůrci jakoby se báli více přitvrdit a divák se tak musí spokojit pouze s náznaky, protože veškerou brutalitu zahalila mlha cenzury a následný střih nám již ukázal pouze finální nehybné tělo oběti. Naštěstí se to před koncem opět zlepšilo.

Posledních zhruba sedmnáct minut jsem začal být zase spokojený, protože to vypadalo na velkolepé finále. Řádně se přitvrdilo, jedna vražda střídala druhou a identita vraha začala pomalu vyplouvat na povrch. Bohužel jsem se ho nedočkal (toho dech-beroucího finishe), ba co víc přišlo obrovské zklamání. Scéna kdy hoří celá kaple vypadala nechutně uměle a největším vrahem se nakonec stal policajt, který odpráskl několik studentů. Odhalení skutečného vraha však bylo dost úsměvné, přestože to k němu směřovalo již delší dobu, nedokážu si v některých situacích představit, jak by to dokázal (kupříkladu vytáhnout mrtvolu do takové výšky a ještě jí zkušeně naaranžovat)...Přízrak univerzity tak nakonec v mých očích hodnotím jako obyčejný průměrný film, který měl ovšem rozhodně navíc.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat