0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 9. 2016

Shaun of the Dead (2004)

 Jedna z nejlepších zombie komedií, jakou jsem měl tu čest vidět. Jde vidět, že i tento hororový subžánr dokáže občas mile překvapit a hlavně pobavit!

Shaunův život není žádné peříčko. V práci jej nikdo nerespektuje, jeho dívka Liz je na něj v jednom kuse naštvaná, protože více času věnuje svému spolubydlícímu (Ed), než jí a nemá zrovna vřelý vztah ani s jejími kamarády ani se svou vlastní matkou. Díky své neschopnosti se s ním nakonec Liz rozejde a on se tak vydává s Edem zapít svůj žal do jejich oblíbené hospody Winchester. Následujícího rána však oba zažijí obrovský šok, protože celé město zachvátila podivná nákaza a ulice se hemží hladovými zombíky. Kluci tomu zprvu nevěří, ale když jsou sami napadeni nakaženými, rozhodnou se jednat. Nejdůležitější je zachránit matku a Liz, no a následně najít bezpečný úkryt. Jelikož jsou však Shaun a Ed hotoví smolaři, věřte že jejich cesta se neobejde bez řady zapeklitých překážek…


Český název: Soumrak mrtvých
Režie: Edgar Wright
Rok výroby: 2004
Délka: 99 min
Země: Velká Británie / Francie

Hrají:
Simon Pegg...(Shaun)
Nick Frost...(Ed)
Kate Ashfield...(Liz)
Lucy Davis...(Dianne)
Dylan Moran...(David)
...a další


Do jisté doby byl Soumrak mrtvých jednou z nejlepších hororových komedií, která kdy byla natočena. Díky tomu získal tento film i řadu ocenění a dodnes se těší veliké oblibě. Sice již od té doby existuje celá řada podobně laděných kousků ( z nich některé jsou ještě lepší – tedy alespoň pro mne), ale to neznamená, že bych nad tímto humorným dobrodružstvím nějak zanevřel. Ba co víc, právě kvůli tomuto filmu a REC jsem začal mít zombie subžánr alespoň trochu rád. Jeho největším kladem je, že ani sami tvůrci nechtěli aby se bral vážně (to snad ani nešlo), ale diváci si měli užít kupu legrace a to se jim opravdu povedlo.

Ústřední dvojice „pozlacených blbů“, pardon hlavních hrdinů rozehraje již od prvních minut neuvěřitelně šílenou podívanou, plnou nezapomenutelných scének, hlášek i černého humoru. I to je jeden z důvodů, proč je film tolik oblíbený. První souboj se zombie v zahradě považuji za vůbec nejlepší pasáž z celého filmu. Mnohdy totiž dokázali oba pánové diváky rozesmát hlavně svojí nešikovností a výběrem možnosti, která by vás ani ve snu nenapadla. Děj měl svižné tempo, humor nabíral na obrátkách a vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Samozřejmě nesměly chybět ni dramatické chvíle – takže každý si tu příjde na své. V neposlední řadě bych chtěl podotknout, že tvůrci se rozhodli vzdát poctu zombie klasikám a několika vtipnými momenty se povedlo jim vzdát hold (melodie, název restaurace, atd…).

Bohužel mě trošku zamrzelo, že ke konci už tomu začala pomalu docházet šťáva. Posledních zhruba patnáct minut mě už moc nebavilo. Nevím proč, ale zdálo se mi to už moc utahané a hlavně tvůrcům začali docházet vtipné momenty a zbytečně natahovali minuty. Což mě trošku zamrzelo, protože do té doby jsem se nevýslovně bavil. To však nic nemění na tom, že tohle je po zásluze nadprůměrná podívaná, na kterou se vždycky podívám rád znovu. Shaun, Ed a krásná Liz se prostě nikdy neomrzí.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat