0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 9. 2016

Severance (2006)

 Pokud hodláte strávit několik dní s kolegy z práce, nejezděte do maďarských lesů! Nemuseli by jste to přežít ve zdraví…

Zaměstnanci zbrojírenské filmy Palisade míří v rámci utužování týmového ducha (team-building) do maďarských lesů, aby si zde užili pár dnů v lesní chatě. Po cestě však dojde k hádce mezi jejich manažerem Richardem a řidičem autobusu, který je vyhodí ven. Musí tak pěšky ke svému cíli, ale když narazí na zchátralou chatu, nejsou si zcela jistí zda našli to správné místo. Započnou první rozbroje, ale vše se změní ve chvíli, kdy jeden z jejich středu šlápne do nastražené medvědí pasti a ostatní naleznou o kus dál mrtvolu řidiče. V panice se pokusí ujet z lesa autobusem, ale dojde k nehodě a v následujících chvílích se z přeživších stane lovná zvěř. Místní lesy totiž obývají psychopatičtí zabijáci, kteří nenechají nikoho uniknout ze svých spárů…


Český název: Izolace
Režie: Christopher Smith
Rok výroby: 2006
Délka: 96 min
Země: Velká Británie / Německo

Hrají:
Danny Dyer...(Steve)
Laura Harris...(Maggie)
Tim McInnerny...(Richard)
Claudie Blakley...(Jill)
Babou Ceesay...(Billy)
...a další


Předem bych chtěl upozornit, že jde především o dost ujetou hororovou komedii. Takže ti jenž očekávají klasický horor, budou nejspíš zklamáni. Začátek nás sice příjemně navnadí, ale to byla jen předzvěst kam že se bude tento snímek ubírat. V první polovině se totiž budeme muset nejprve seznámit se všemi hlavními aktéry a věřte – že naše skupinka je jedna velká banda nejrůznějších dementů. Pokud však máte rádi Dannyho Dyera a černý humor, přežijete vše ve zdraví. Kecání o sexu a drogách je tu totiž hlavní náplní, což může mnohé odradit, ale to by jste se předem připravili o slušnou podívanou. Následující konspirační teorie o lesní chatě, rovněž splňují všechna kritéria.

Naštěstí si tvůrci uvědomili, že zařadili svůj kousek i do hororového žánru a tak se zápletka bude pomalu měnit v nefalšovaný slasher – ovšem ani ve druhé polovině nebude chybět humorné pojetí některých situací. Divák však zaznamená změnu atmosféry, která začne pomalu nabírat grády a konečně se dočkáme i několika mordů. Za jednu z nejlepších scének považuji tu s pastí a uvíznutou nohou. Ovšem s blížícím se koncem, si to u mě dost pokazili. Závěr se totiž změnil v akční přemrštěnou podívanou, která už začala zavánět trapností a zoufalstvím ( i když je pravda, že ty dvě buchtičky v jámě byly luxusní…).

Severance tak stojí na pomyslném rozcestníku mezi přijatelnou hororovou komedií a trapným pokusem o slasher. Záleží na kterou stranu jste ochotni se vydat, ale byla by škoda, tento film minout bez povšimnutí. Chápu však, že britský styl humoru neskousnou všichni. Pokud ale rádi experimentujete, jste tady správně. Když tak si vezměte do ruky extázi či lysohlávky jako náš hrdina Steve a to bude teprve ta správná jízda…

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat