0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 9. 2016

Needful Things (1993)

 V krámu pana Lelanda si každý jistě něco vybere. Nestojí to moc, jen za to bude žádat malou protislužbu…

Do malého městečka Castle Rock se přistěhuje starý obchodník Leland Gaunt. Otevře si zde krámek s „Nezbytnými věcmi“ a zanedlouho se k němu hrne jeden zákazník za druhým. Na každého z nich tu čeká něco, co mu milý stařík s radostí a nutně říci hodně pod cenou prodá. Chce však za to malou protislužbu. Většinou jde jen o zdánlivě vypadající „žert“, který však následně rozpoutá v jinak poklidném městě vlnu nezastavitelné agrese mezi většinou obyvatel. Šerif Alan zprvu nemůže celé věci přijít na kloub, ale velmi záhy zjišťuje, že za vším musí stát právě Leland. Jenže jak to dokázat a hlavně jak zastavit ono šílenství, které již stálo několik lidských životů…


Český název: Obchodník s hrůzou
Režie: Fraser Clarke Heston
Rok výroby: 1993
Délka: 120 min
Země: USA

Hrají:
Ed Harris...(šerif Alan Pangborn)
Max von Sydow...(Leland Gaunt)
Bonnie Bedelia...(Polly Chalmers)
J.T. Walsh...(Danforth Keeton III)
Amanda Plummer...(Nettie Cobb)
...a další


Když jsem film viděl poprvé, měl jsem stejnojmennou knihu od Kinga doma, ale do té doby jsem jí ještě nečetl. Po shlédnutí tohoto kousku jsem však svou chybu ihned napravil a musím uznat, že Heston natočil opravdu velice dobrý film. Ten se sice v určitých věcech od své knižní předlohy liší, ale i přesto patří mezi vůbec nejlepší zfilmované „kingovky“. Film má velice příjemnou atmosféru, která nabírá každou minutou na obrátkách. Od chvíle, kdy se začnou mírumilovní občané navzájem poštvávat proti sobě, je film mnohem zajímavější, než na začátku. Za zlatý hřeb bych označil souboj dvou žen na ”ostří nože”. Lidská nevraživost nezná mezí, o čemž se ostatně můžeme přesvědčovat skoro každý den kolem sebe, nebo v TV.

Herecké obsazení bylo vybráno velice pečlivě, ale našlo by se zde i pár postav, u kterých jsem zaznamenal jisté výhrady – nedostatky. Za to však King rozhodně nemohl, takže to připisuji na vrub hlavně režisérovi. Ono je však těžké nasoukat tak obsáhlou knihu do dvou hodin trvajícího filmu. Ústřední duo Harris a von Sydow jsou jasnými tahouny celého filmu. Přestože prvního jmenovaného zrovna moc nemusím, tak tady si vedl velice dobře. To Max a jeho ďábelské ztvárnění starého obchodníka, byl naprosto bezchybný. Akorát nevím, co na to Bruce Willis, že mu do „staré“ dělal takový páprda (to měl být jen pokus o vtip) – Bonnie Bedelia neztratila ani po Smrtonosných pastech nic ze svého půvabu.

Obchodník z hrůzou se tak může pyšnit velice vydařenou pochmurnou atmosférou, která se nás drží jako klíště téměř po celou dobu trvání filmu. Což musím samozřejmě přičíst režisérovi k dobru. Nechybí zde napětí, černý humor ani solidní úroveň speciálních efektů. Heston i King mohli být spokojení a já pevně věřím, že i většina diváků. Rozhodně jde o nadprůměrnou záležitost, kterou vám můžu jen doporučit. 

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat