0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 9. 2016

Mist, The (2007)

 V této mlze záchranu nehledej!!! Darabontovo zpracování Kingovy literární předlohy patří k nejlepším filmům roku 2007.

Prudká bouře udeří na malé městečko poblíž Maine a následující den jeho obyvatelé jen ze slzami v očích mohou sčítat ztráty na majetku. David Drayton se rozhodne společně se svým synem a sousedem Nortonem zajet do nedaleké samoobsluhy nakoupit zásoby. V obchodě však panuje zmatek, protože stejný nápad dostala i spousta sousedů. Náhle dojde k podivným otřesům a za doprovodu policejních sirén je celé město obklopeno hustým závojem mlhy. Nastává panika a vyděšení lidé se rozhodnou zůstat v obchodě, který jim poskytuje provizorní útočiště. Pomoc však nepřichází, mlha houstne a zvenčí se ozývají podivné zvuky. Nikdo z nich nemá ani tušení, že to nejhorší teprve příjde. Mlha totiž skrývá děsivé hrůzy, které snad ani nemohou pocházet z našeho světa a počet přeživších se začne rapidně zmenšovat…



Český název: Mlha
Režie: Frank Darabont
Rok výroby: 2007
Délka: 126 min
Země: USA


Hrají:
Thomas Jane...(David Drayton)
Laurie Holden...(Amanda Dunfrey)
Toby Jones...(Ollie Weeks)
Jeffrey DeMunn...(Dan Miller)
Marcia Gay Harden...(Mrs. Carmody)
...a další


Když jsem se poprvé dozvěděl o nové Mlze, měl jsem za to, že půjde o další remake filmu The Fog. To jsem se ovšem šeredně mýlil a jelikož jsem slyšel na tento kousek jenom samé kladné ohlasy – pozjišťoval jsem si několik informací dopředu. Ačkoliv to nebývá mým zvykem a jak se ukázalo, neprohloupil jsem. Literární Kingovu předlohu jsem sice nikdy nečetl, ale s jistotou můžu říct, že tohle dílo patří k tomu nejlepšímu, co bylo podle jeho knížek zfilmováno. Navíc Frank Darabont se již několikrát osvědčil (Zelená Míle, Vykoupení z věznice Shawshank, Majestic), že je dobrým režisérem a i podle samotného spisovatele, si nemohl přát lepšího člověka k natočení jeho díla.

Jelikož jsem však před tímto filmem viděl Cloverfield, byl jsem z toho trošku zklamán. Vím neměl bych oba filmy moc srovnávat, protože oba jsou dost odlišné, ale mě osobně zvolený konec trochu zklamal. Přece jenom jsem očekával další vrcholné zakončení tohoto příběhu a ono ejhle – konec mě tady moc nechytl (dokonce bych si troufal i říct, že jsem ke konci filmu pocítil doslova „nálety nudy“). Doufám, že mě neukamenujete, ale já to tak prostě cítil. Přitom začátek filmu má solidní šmrnc a atmosféra začne pomalu houstnout, jako mlha valící se z hor. Všechno funguje jako na drátkách až do té doby, než se z mlhy vynoří ty létající potvory, které vypadají otřesně. Podobně je tomu i u pavouků chlustajících kyselinu. Na to jak se prsili, jak mají úžasné borce na speciální efekty, bych očekával o dost lepší triky.

Co mi však vadilo asi nejvíc, byly ty kecy pobožné ženské o apokalypse...To je ovšem myšleno dvojsmyslně, protože bez ní by to nemělo v supermarketu ty správné grády. Bylo potřeba nějak zalepit hluchá místa ve scénáři, ale já prostě podobné pánbíčkářské kecy nesnáším. Měl jsem sto chutí jí sejmout sám. Celý scénář byl ovšem postaven hlavně na citech a emocích a tady nemůžu říct ani křivého slova, stejně jako musím pochválit většinu hereckých výkonů. Režisér se s dramatickou stránkou filmu doslova vymazlil a to mu musím přičíst k dobru. The Mist tak sice zůstal trochu za mým očekáváním, ale pořád je to nadprůměrná podívaná. Sice nebude patřit mezi filmy, které bych si pouštěl nějak často, ale jen tak mi z hlavy nevyprchá.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat