0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 9. 2016

Disturbia (2007)

 Špehovat sousedy se nemá! Nikdy totiž nevíte, jestli se mezi nimi neskrývá nějaký psychopat či sériový vrah, kterému se to nemusí vůbec líbit a začne jednat…

Kale se ještě nevzpamatoval z tragické autonehody, při které zemřel jeho otec a už lítá v dalším průšvihu. Z kdysi bezproblémového chlapce se stal mladistvý delikvent, se kterým si nyní matka neví rady. Naposledy napadl během vyučování svého učitele, za což dostal tříměsíční domácí vězení. Je pod neustálým policejním dozorem, díky zařízení které musí nosit připevněné ke kotníku. Poté co ho matka „odstřihne“ od internetu, se snaží všemožně zabavit a tak začne špehovat dalekohledem sousedy. Jeho hlavním zájmem se stává mladá sousedka Ashley, která se nedávno přistěhovala s rodiči. Jenomže není jediná, kterou sleduje. Tím dalším je jistý pan Turner, který se chová velice podivně a Kyle začne být přesvědčený, že musí jít o hledaného sériového vraha. Jenže jak mu to dokázat, když se nesmí hnout z domu. Rozhodne se proto do všeho zasvětit jak Ashley, tak i svého spolužáka Ronnieho. Nemají však ani tušení, s kým si zahrávají…



Režie: D. J. Caruso
Rok výroby: 2007
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Shia LaBeouf...(Kale)
Sarah Roemer...(Ashley)
David Morse...(Turner)
Carrie-Anne Moss...(Julie)
Aaron Yoo...(Ronnie)
...a další


Mám rád tyto psychologicky laděné thrillery, takže jsem Disturbii přivítal s otevřenou náručí. Ani mi moc nevadilo, že samotná zápletka není zrovna dvakrát originální, protože režisér Caruso se svého úkolu zhostil s opravdovou grácií. Samotný začátek sice spíše připomíná klasickou teen komedii o mladíkovi, který se zamiluje do své sousedky, ale všechno podstatné mělo ještě svůj čas. Divák si tak může vychutnat lehce ztřeštěné chování obou puberťáků (Kyle, Ronnie) a jejich počáteční šmírování sousedů. Kdybych z oken nečučel do lesíka před barákem, možná bych taky rád pozoroval, co se děje u sousedů...Úsměvné je i počínání malých kluků, kteří si z Kylea pořád utahují.

Potom však na řadu přišla temná stránka tohoto příběhu a divák ihned pocítí příjemnou změnu atmosféry. Pomalu se rozehraje psychologická hra tvůrců s diváky, kdy si nejme vůbec jistí, zda je soused skutečně sériovým vrahem, nebo jde jen o jeho bujnou fantasii. Musíme si vystačit jen s náznaky, ale napětí se začne stupňovat každou další minutou. Vše pak vyvrcholí opravdu povedeným závěrem, který se mi hodně líbil. Nebudu vše prozrazovat, ale poslední dvacetiminutovka je nejlepší z celého filmu a na své si konečně přijdou i milovníci hororového žánru.

Co se týká hereckého obsazení, tak tady jsem byl velice spokojený. Většina zúčastněných podala opravdu dobré výkony. Shia LaBeouf se teprve rozkoukával ve své kariéře, ale patřil k jasným tahounům celého filmu a ukázal, že ho čeká zářivá herecká dráha. Trošku mě ovšem mrzelo, že Carrie-Anne Moss tu nedostala moc prostoru, protože já se těšil hlavně na ní. Za ženy však statečně bojovala Sarah Roemer (kterou jsem do té doby vůbec neznal) a ani ona si nevedla vůbec špatně. To David Morse coby tajemný soused se pořádně rozohnil až v samotném závěru, ale to musíme přičíst na vrub scénáři. Disturbia však splnila má očekávání a rozhodně si jí zařadím mezi nadprůměrné filmy, které jsem neviděl určitě naposledy. 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat