0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 9. 2016

Critters (1986)

 Nenažrané Critters přilétají na scénu...

Z asteroidu který slouží jako vesmírné vězení, se podaří uniknout skupince nebezpečných Critters. Ti s ukradenou vesmírnou lodí zamíří k planetě Zemi. V patách sice mají dva lovce odměn Uga a Leeho, ale než se tito dva dostanou vůbec do akce, rozpoutají masožravé příšerky v malém zapadákově krvavé hody. V ohrožení života se ocitá hlavně bezbranná rodina Brownových, jejichž usedlost leží, jen co by kamenem dohodil od místa jejich přistání. Pomoc je daleko a tak se rodinka musí pokus bránit vším, co mají zrovna po ruce…



Režie: Stephen Herek
Rok výroby: 1986
Délka: 82 min
Země: USA


Hrají:
Dee Wallace...(Helen Brown)
Scott Grimes...(Brad Brown)
Billy Green Bush...(Jay Brown)
Nadine Van der Velde...(April Brown)
Don Keith Opper...(Charlie McFadden)
Terrence Mann...(Johnny Steele / Ug)
...a další


Na pořadu dne je další z mých oblíbených sérií, na kterou jsem v mládí díval pořád dokola. Scifi hororová komedie plná černého humoru mě snad nikdy neomrzí a krvelačné příšerky jsou pro mne další „kultovní“ záležitostí. První díl se mi líbí ze všech nejvíc. Úprk z vězení byl sice na můj vkus hodně odfláknutý, ale ve chvíli kdy se Critters pustí do „práce“ si mě tvůrci získali na svou stranu. Atmosféra se rozjíždí pěkně v poklidném tempu a divák se tak nejprve seznámí s docela sympatickou rodinkou a jejich trampotami. Zvláště rošťák Brad zde hraje velmi výraznou roli. Nesmíme však v žádném případě opomenout ani místního ožralu Charlieho, který se následně stane nepostradatelným pro celou tuto sérii. Tady ovšem ještě hraje „druhé housle“. Jeho čas ale ještě příjde…

Nejdůležitější jsou tu však samotné příšerky. Sice si s nimi neužijeme tolik zábavy jako s jejich pozdějšími následovníky Gremlins, ale i Critters měly v rukávu schováno několik trumfů, kterými očarovaly několik generací. Šlo především o jejich žravost (čehokoliv) a humorných situací, do kterých se dostaly především díky své nemotornosti. Herek se ovšem snažil aby jeho dílo bylo bráno i jako horor a tak se zde dočkáme i několika momentů, kdy na řadu příjde i pár záchvěvů ponuré atmosféry a napjatých situací.

Chlupaté koule ale nebyly jediným, kdo do poklidného městečka přinesly chaos a zkázu. I oba lovci odměn se rozhodně nenechali zahanbit. Nejen svou schopností přivlastnit si identitu kohokoliv, ale i svou zálibou ničit vše okolo sebe. Pokud máte rádi podobnou zábavu, určitě se vám tato béčková klasika bude líbit. Critters vás určitě nezklamou a přítomnost Dee Wallace je rovněž velkým lákadlem.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat