0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 9. 2016

Bone Tomahawk (2015)

 Šerif Kurt Russell a jeho společníci musí zachránit několik spoluobčanů ze spárů nepřátelských indiánů, kteří by si rádi pochutnali na jejich mase…

Franklin Hunt dělá šerifa v zapadlém městečku Bright Hope, kde dávají dobrou noc leda tak kojoti. Jediné co tu po většinu času musí řešit, jsou bandité přepadávajíc osamělé poutníky, nebo rvačky v salónu. To se však změní po příchodu neznámého cizince, který po menší potyčce skončí v cele. Šerif Hunt nejde „pro kulku daleko“ a tak je potřeba jej ošetřit. Tento úkol připadne místní ošetřovatelce. Když však následujícího rána šerifa informuje jeho přestárlý pomocník Chicory, že někdo ukradl jednomu ze statkářů všechny koně, zohavil jeho sluhu a zmizel jeho zástupce, Samantha i onen cizinec, je Hunt nucen jednat. Společně s manželem Samanthy Arthurem, Chicorym a pistolníkem Brooderem se vydávají na záchrannou misi. Musejí si však pospíšit, protože podle důkazů, jenž na místě zanechali útočníci, jde o nepřátelský indiánský kmen, který si rád pochutnává na lidském mase. 


Český název: Kosti a skalp
Režie: S. Craig Zahler
Rok výroby: 2015
Délka: 132 min
Země: USA

Hrají:
Kurt Russell...(šerif Hunt)
Patrick Wilson...(Arthur)
Richard Jenkins...(Chicory)
Matthew Fox...(Brooder)
Lili Simmons...(Samantha)
...a další


Přijít v dnešní době s něčím neotřelým, je opravdu velký kumšt. Zvláště když máte po ruce jen malý rozpočet (cca 1 800 000 dolarů), minimum režisérských zkušeností a hlavně si sami napíšete i scénář. Zahler se těchto překážek však nezalekl a rozhodl se divákům naservírovat opravdu nevšední podívanou. Pro mnohé se jeho kousek stal jedním z nejlepších filmů roku 2015, o čemž svědčí i docela vysoké hodnocení na internetu a povětšinou i kladné ohlasy ze strany kritiky. Opravdu dobrých westernových filmů s hororovou tématikou je však opravdu poskrovnu, takže jsem do toho šel s menšími obavami (přestože mám podobné skloubení velice rád). Naštěstí mě Bone Tomahawk nezklamal, přestože se to neobešlo bez několika výhrad, které jsem na něm našel.

Nečekal jsem žádnou akční jízdu ve stylu Quentina Tarantina, ale přece jenom bych ocenil trošku živější pasáže, protože na tak dlouhou délku filmu se tu najde několik zbytečně zdlouhavých úseků, bez kterých bych se klidně obešel. K úplnému štěstí by mi bohatě stačilo takových 90. minut. Po poutavém úvodu, kde se v malých rolích objeví David Arquette a Sid Haig, totiž nastává dost dlouho trvající útlum. Ano chápu, autor se ve svém scénáři naplno věnoval rozsáhlým dialogům a jednotlivým postavám, které měly potřebu se mezi sebou neustále hašteřit (což mu nevyčítám, občas z toho vznikly i velice humorné situace či rozhovory), ale zdlouhavé putování za nalezením úkrytu Troglodytů a osvobozením zajatců mi přišlo zbytečně natahované.

Zvlášť když se následně rozpoutá opravdu vynikající boj o přežití, který by mohl závidět, lecjaký béčkový film s mnohem větším rozpočtem. Hned jak se totiž začne usazovat zvířený prach prérie, přichází na scénu kmen kanibalů, kteří se s nikým rozhodně mazlit nebudou. Nechci tvrdit, že by vám snad naháněli strach svým zjevem, ale jejich nevšední praktiky vás už zcela jistě uchvátí. Asi stejně jako gore scény, kterých tu sice není mnoho, ale patří k ozdobám celého filmu. Kupříkladu takové rozpůlení člověka se dá zařadit mezi „kulinářské“ speciality. Dalším kladem je i dobré herecké obsazení. Kurt Russell, Patrick Wilson či Matthew Fox – to jsou jména, které asi netřeba nějak obsáhleji představovat. Všichni podali uspokojivé výkony, které ještě navýšili celkový kredit tohoto filmu.

Bone Tomahawk tak jistě pohladí po duši nejen příznivce westernových filmů s hororovou tématikou. Jak se říká i za málo peněz se dá udělat kvalitní muzika (v tomto případě film) a tady to platí dvojnásobně. Pokud máte rádi nevšední kousky odehrávající se na Divokém Západě, tak by jste si tento film rozhodně neměli nechat ujít.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat