0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 9. 2016

28 Weeks Later (2007)

 Mysleli si, že zákeřný virus byl již definitivně poražen, ale zdání většinou klame…

Šest měsíců po vypuknutí nebezpečného viru, který zahubil většinu obyvatel Velké Británie, se začne s obnovou země. USA společně s vojáky NATO vytvořili v Londýně bezpečnou zónu District 1, do které se vracejí „uprchlíci“, aby zde začali nový život. Mezi nimi jsou Tammy a její bratr Andy, kteří se zde shledají se svým otcem Donem. Ten jim vypráví svůj příběh, kterak jen s vypětím všech sil unikl nakaženým, ale jejich matka už takové štěstí neměla. Zdrcené děti se rozhodnou porušit přísná pravidla a opustí bezpečnou zónu. Jejich kroky míří do jejich bývalého domova, kde si chtějí odnést fotky své matky. Ke svému překvapení jí však naleznou živou, ale armáda která je sledovala, jí zavře do karantény. Ukázalo se totiž, že ačkoliv je Alice imunní vůči viru, je jeho přenašečkou. Díky nerozvážnosti jejich otce, však dojde k nové apokalypse, která bude mít mnohem děsivější následky, než před půlrokem…



Český název: 28 týdnů poté
Režie: Juan Carlos Fresnadillo
Rok výroby: 2007
Délka: 100 min
Země: Velká Británie / Španělsko

Hrají:
Imogen Poots...(Tammy)
Mackintosh Muggleton...(Andy)
Rose Byrne...(Scarlet)
Jeremy Renner...(Doyle)
Robert Carlyle...(Don)
Catherine McCormack...(Alice)
...a další


Po pěti letech se Britové rozhodli, že by mohli znovu oživit svou zombie apokalypsu. Danny Boyle však odmítl kvůli své pracovní vytíženosti znovu usednout do režisérského křesla a tak na tomto filmu spolupracoval už jen jako producent. Jeho následovník film pojal zcela odlišným způsobem, což mělo za následek jistou nevoli ze strany nejvěrnějších fanoušků. Rozhodl se totiž svoje dílo udělat co možná nejakčnější, což však mělo za následek, že psychologická stránka filmu byla odsunuta do pozadí. Samozřejmě že ne úplně, ale už na ní nebyl kladen takový důraz jako minule.

Máme zde sice rodinné drama, ale to už nemělo takové grády, jako když hlavní hrdina z jedničky putoval zpustošeným Londýnem. Úvodní boj s nakaženými ovšem nevypadal vůbec špatně a já si sliboval další parádní podívanou. Ovšem již ve chvíli, kdy vypukne nákaza ve „sběrném“ prostoru a následný úprk do ulic, se z toho stala jen přehlídka přemrštěných akčních scén. Krev tu stříkala do všech světových stran, mrtvoly šly do desítek a nábojů tu bylo vystříleno víc než v Rambovi (speciální efekty však byli na velice slušné úrovni), ale bylo vidět, že scénárista se tentokrát nechal unést až moc. Začali se tu stále častěji objevovat nelogické či přemrštěné scény, které mi po čase lezly už dost na nervy. Kupříkladu otec - zombie všudybyl, který snad používal nějaký teleport, jinak si nedokážu vysvětlit, že se vždy rychle objevil na místech tak vzdálených...Nebo helikoptéra kosící vrtulí zombíky po desítkách na poli – to už bylo vážně jen k pousmání…

Právě ona ztráta vážnosti mi tu vadila asi nejvíc. 28 Weeks Later není vyloženě špatným filmem, vždyť se tu vyskytují dobré efekty, solidní herecké výkony, pěkné herečky i pořádná dávka akce, ale přesto mi tu chyběla ona „dramatičnost“ a proto nemůžu hodnotit více, nežli jeho předchůdce i kdybych chtěl. Já nejsem příznivcem zombíků, ovšem ani jeden díl není vyloženou ztrátou času a dá se na ně podívat. Ze všeho nejraději mám totiž rád filmy, které nekončí sladkým happyendem!

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat