0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 8. 2016

White Noise (2005)

 Komunikovat s mrtvými sebou přináší spoustu nebezpečí...Ne všichni na „druhé straně“ mají dobré úmysly!

Architekt Jonathan žije se svou ženou úspěšnou spisovatelkou Annou a jejich malým synem poklidný rodinný život. Ten však skončí ve chvíli, kdy se manželka nevrátí domů z práce a policie nalezne její opuštěné auto na okraji útesu opuštěné. Rivers tajně doufá, že jí snad jen někdo unesl, ale o několik dní jeho naděje jednou provždy uhasnou. Tělo mrtvé ženy je nalezeno v řece. Od té chvíle se celý jeho život zhroutí a on zanedbává jak práci, tak i syna. Jednoho dne jej však kontaktuje jistý Raymond Price, který tvrdí, že dokáže komunikovat s mrtvými za pomoci přístroje EVP a zachytil Annino volání ze záhrobí. Jonathan od té chvíle zcela propadne možnosti komunikovat s mrtvými, aniž by si však uvědomoval všechna rizika. Na „druhé straně“ totiž nejsou pouze dobré duše, ale i děsivé přízraky toužící ovládnout svět živých…



Český název: Hlas smrti
Režie: Geoffrey Sax
Rok výroby: 2005
Délka: 101 min
Země: Kanada / USA / Velká Británie

Hrají:
Michael Keaton...(Jonathan Rivers)
Deborah Kara Unger...(Sarah Tate)
Ian McNeice...(Raymond Price)
Chandra West...(Anna Rivers)
Mike Dopud...(detektiv Smits)
...a další


Tento snímek mě zaujal především svou myšlenkou, nežli samotným obsahem. Nelze mu upřít fakt, že jde o docela povedený mysteriozní thriller s hororovou atmosférou, ale najde se zde několik opravdu nudných pasáží, které mi kazili celkový prožitek. Zvláště začátek má docela vlažné tempo a záleží na každém z vás, jak dlouho mu bude trvat (a zdali vůbec) přistoupí na hru, kterou si pro nás tvůrci připravili. Posmrtný život je vděčným tématem pro každého scénáristu či režiséra, který se rozhodne s ním pracovat ve svém díle. Je to neomezený zdroj k „vypuštění“ fantasie, která ovšem mnohdy vyvolá spíše spousty otázek, než aby jste našli odpověď na otazníky, které se vám rodí v hlavě.

Tady se navíc tvůrci nebáli do toho všeho zapojit i lehce detektivní nádech, kdy si divák není jistý, zda půjde skutečně o jistý druh „duchařiny“, nebo se to celé nakonec zvrtne v něco zcela jiného. Bohužel úplný závěr mě dost zklamal a celkově v mých očích dost znehodnotil dosavadní prožitek z filmu. Atmosféru to má však místy skutečně dobrou a nechybí ani pořádná dávka napětí. Šumící obrazovky televizorů a následné obrazce k tomu dopomohli značnou mírou. Zvláště prostředek filmu se vydařil na výbornou a houstnoucí atmosféra by se dala v určitých pasážích doslova krájet.

Hlavním tahounem filmu byl bezesporu Michael Keaton, kterého já ovšem moc rád jako herce nemám. Tady se mi však docela líbil. Měl bych k němu však i přesto jednu výtku: v určitých chvílích se mohl ještě více odvázat, protože mi přišlo, že ho ta role zrovna dvakrát nebavila. Že si teď protiřečím? On to nezahrál vůbec špatně, ovšem chyběly mi u něho větší emoce. Hlas smrti určitě řadím mezi nadprůměrné kousky, ale docela chápu rozporuplné ohlasy některých diváků. Není to prostě pro každého.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat