0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 8. 2016

Silence of the Lambs, The (1991)

 Mladé agentce i celé FBI má dopomoci chytnout sériového vraha mladých dívek jiný odsouzený zabiják, kterým není nikdo jiný než nechvalně proslulý doktor/kanibal Lecter.  

Americkou veřejností otřásla série brutálních vražd mladých dívek, které má na svědomí masový vrah zvaný Buffalo Bill. FBI je bezmocná a tak agent Crawford povolá k případu mladou studenku akademie FBI Starlingovou. Ta dostane za úkol navštívit v baltimorské vězeňské nemocnici nebezpečného pacienta Hannibala Lectera, bývalého psychiatra a sériového vraha / kanibala, který je pod přísným dohledem. Ten by jim mohl pomoci v případu. Nebude to však nic jednoduchého. Je totiž vysoce inteligentní a s policií odmítá spolupracovat. Clarice je doktorem fascinována, ale zároveň i znechucena, přesto přistoupí na jeho hru. Musí se však mít před ním neustále na pozoru, protože Lecter pořád nejvíce touží po svobodě a především lidském mase…



Český název: Mlčení jehňátek
Režie: Jonathan Demme
Rok výroby: 1991
Délka: 118 min
Země: USA


Hrají:
Jodie Foster...(Clarice Starling)
Anthony Hopkins...(Dr. Hannibal Lecter)
Ted Levine...(Jame Gumb / Buffalo Bill)
Anthony Heald...(Dr. Frederick Chilton)
Scott Glenn...(Jack Crawford)
...a další


Tento snímek dodnes patří k nejlepším filmům, které kdy byli natočeny. Získal 5 Oscarů, což žádný jiný hororový thriller nikdy předtím ani potom nedokázal. A co je na něm tak skvělého? Popravdě skoro všechno. Režisér Demme dokázal navodit skvělou ponurou atmosféru, která nás provází napříč celým filmem. Pochmurná detektivní zápletka nám nedá ani na chvíli oddechnout a divák je doslova „násilím“ vtažen přímo do tohoto fascinujícího příběhu. Napětí by se tu dalo krájet, ale co je na tom všem naprosto neodolatelného jsou samotné herecké výkony obou hlavních aktérů.

Mladá Jodie Foster okouzlila nejen svým pěkným zevnějškem, ale především výborným hereckým projevem. Nebyla jen tu jen do počtu a stala se výraznou tahounkou celého filmu. Anthony Hopkins jí však byl vyrovnaným parťákem a byl to hlavně on, kdo z tohoto snímku udělal téměř kultovní záležitost. Jeho ztvárnění kanibala Lectera bylo naprosto fascinující. Hypnotický kamenný výraz v obličeji a šílený pohled naježili chloupky na těle nejednomu divákovi. Pro tuto roli bylo vybráno hned několik slaných adeptů z řad herců, ale nikdo z nich by to podle jejich slov nedokázal zahrát lépe. Navíc pro většinu z nich šlo až o moc násilný film. Což on bezesporu je a to je na něm to nejlepší. Ani Ted Levine si však nezaslouží zůstat opomenut. Ten zahrál slizkého Buffalo Billa rovněž velice dobře a při jeho tanci v podzemí nevíte, jestli se máte smát, nebo opovržlivě odvrátit zrak ( v dobrém slova smyslu, protože to zahrál fakt suprově).

Surovost snímku a především chladný přístup napříč celým filmem si po právu zasloužili velké ovace. Nebylo zapotřebí žádných výrazných speciálních efektů, výbuchů, zbytečně přemrštěných přestřelek – prostě všech těch rušivých elementů k cestě za úspěchem. Tvůrci se především snažili diváky zaujmout po psychologické stránce a to se jim povedlo na výbornou. Jediný důvod proč tomu nedám plné hodnocení je ten, že jsem četl knižní předlohu, která je ještě o chlup lepší a čtenář v ní není ochuzen o některé detaily při vyšetřování, jako tomu bylo ve filmu.


Hodnocení:
85% 

Žádné komentáře:

Okomentovat