0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 8. 2016

Red Dragon (2002)

 Detektiv Graham byl tím mužem, kterému se podařilo dopadnout doktora Lectera. Nebyl to však jediný masový vrah, který mu zkřížil cestu…

Detektiv Will Graham patří mezi nejúspěšnější agenty FBI. Doslova se dokáže vcítit do uvažování masových vrahů a mnohé z nich dostal za mříže. Při posledním případu však podcení svého soupeře, ze kterého se vyklube doktor Lecter, který mu až dosud pomáhal vytvářet profily vrahů. Při vzájemné potyčce jsou oba raněni. Hannibal (kanibal) skončí v baltimorské věznici s přísnou ostrahou a Graham po traumatickém zážitku ukončí svou kariéru a přestěhuje do domu u oceánu i se svou rodinou. O několik let později jej však navštíví agent Crawford, který jej požádá znovu o spolupráci. Objevil se totiž další bestiální vrah, který má na svědomí vyvraždění dvou rodin. Will zprvu odmítá, ale nakonec se nechá přemluvit, aby u případu pracoval jako konzultant. Během vyšetřování však přijde na to, že Červený drak je mnohem mazanější, než se mohlo na první pohled zdát. Proto musí přistoupit na šílenou myšlenku, že by měl požádat o pomoc samotného doktora Lectera, který je pro něj dodnes noční můrou…



Český název: Červený drak
Režie: Brett Ratner
Rok výroby: 2002
Délka: 124 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Edward Norton...(Will Graham)
Anthony Hopkins...(Dr. Hannibal Lecter)
Ralph Fiennes...(Francis Dolarhyde)
Harvey Keitel...(Jack Crawford)
Emily Watson...(Reba McClane)
Anthony Heald...(Dr. Frederick Chilton)
...a další


Tvůrci se rozhodli dovršit trilogii knižních předloh a tak se konečně odhodlali natočit děj, který se odehrával předtím, než k prosklené cele poprvé přistoupila agentka Starlingová. Bylo jasné, že pokud chtějí udržet vysokou laťku kvality této série, musí opět přesvědčit ke spolupráci Anthony Hopkinse a do hlavní role obsadit vskutku dobrého herce. Kterým Edward Norton bezesporu je (přestože ho nějak zvlášť nemusím) a to se jim i povedlo. Divák tak dostane příležitost doplnit si mezery v příběhu a podívat se do, trochu do minulosti. Máme tak šanci sledovat dopadení nebezpečného kanibala i jeho bohatý apetit. Bohužel jen ze začátku, protože Lecter tu poté začne hrát tak trochu druhé housle, což byla velká škoda.

Tento příběh je totiž především o detektivu Grahamovi a jeho pátrání po Červeném drakovi. Atmosféra se tak spíše podobá Mlčení jehňátek, nežli předchozímu Hannibalovi. Příznivci ponurých detektivek si tak přijdou určitě na své, ale přece jenom jsem měl k tomuto filmu více výhrad, nežli tomu bylo u jeho předchůdců. Zvláště se tu na můj vkus objevilo několik méně záživných pasáží, než by mi bylo milé. O napětí a dobrou atmosféru však rozhodně ochuzeni nebudeme. Červený drak v podobě Raplha Fiennese se zahanbit nenechal a pro diváka si připravil několik velice povedených mordů (zvláště pak hořící novinář byl super). Jinak mi ovšem tato postava moc sympatická nebyla. Jeho tetování se mi však líbilo.

Červený drak se ovšem od svých předchůdců přece jenom v něčem liší. Přece jenom bych v něm viděl spíše jakousi variaci krmi-thrilleru s minimem hororových prvků, než tomu byl předtím. V porovnání s nimi trošku kulhal v pozadí a i proto je často označován za nejslabší díl trilogie (poslední čtvrtý díl do toho nepočítám). To však neznamená, že by byl film špatný. To vůbec ne. Pořád jde o nadprůměrnou podívanou, akorát je prostě „jiný“. 

Hodnocení:
65% 

Žádné komentáře:

Okomentovat