0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 8. 2016

Lazarus Effect, The (2015)

 Hrát si na boha, se nevyplácí! O tom se ostatně přesvědčí Olivia Wilde na vlastní kůži...

Skupina vědců pracuje na utajeném projektu, jejichž cílem je vytvoření séra, které by dopomohlo lidem v kómatu obnovit rychleji činnost mozkových buněk. Frank a Zoe jsou však rozhodnuti zajít ještě dál a tak se rozhodnou pokusit oživit psa, kterého nedávno utratili. S menšími obtížemi se jim to skutečně povede, ale brzy poté nastanou první komplikace. Pes se chová divně a vedení se rozhodne jejich projekt ukončit a zabaví jim veškeré vybavení. Naštvaní vědci si však nechtějí vzít veškerou slávu a tak se rozhodnou tajně provést ještě jeden pokus. Vkradou se do laboratoře, ale dojde k nehodě, kdy je Zoe zabita elektrickým výbojem. Zoufalý Frank přemluví zbytek týmu, aby mu pomohli oživit jeho snoubenku. Jenže tady platí pořekadlo „ že by si lidi neměli hrát na bohy“! Zoe se skutečně probere, ale sérum z ní udělalo cosi jiného – zlověstného…



Český název: Vzkříšení démona
Režie: David Gelb
Rok výroby: 2015
Délka: 83 min
Země: USA
Alternativní název: Reawakening

Hrají:
Olivia Wilde...(Zoe)
Mark Duplass...(Frank)
Sarah Bolger...(Eva)
Evan Peters...(Clay)
Donald Glover...(Niko)
...a další


Když jsem si přečetl hrubý obsah filmu, docela mě to zaujalo. Nejčastěji je tento film přirovnáván k Hráčům se smrtí, což býval jednu dobu jeden z mých nejoblíbenějších filmů (už jsem ho dlouho neviděl, asi to budu muset napravit a spravit si chuť), takže jsem se na Vzkříšení démona docela těšil. Zvláště když tu hraje má oblíbenkyně Olivia Wilde. Po jeho shlédnutí jsem byl sice mírně zklamán, ale zas až taková katastrofa jak jsem si přečetl v některých komentářích na internetu, to rozhodně není. Bohužel se tu až moc projevila režisérova nezkušenost. Přece jenom se Gelb předtím věnoval hlavně krátkometrážním a hudebním kouskům.

Když vezmeme v potaz, že scénář sice neoplývá zrovna dvakrát originální myšlenkou, dalo se z toho rozhodně vytřískat mnohem víc. Zvláště když se tu sešlo docela zajímavé herecké obsazení a atmosféra nám místy nabídne i slušnou dávku napětí. Má to ovšem jeden háček a tím je nevyváženost celé stopáže. Zatímco v určitých momentech si mě film dostal na svou stranu (útěk psa, snové pasáže o hořícím domě...), tak se tu vyskytovalo i množství nudnějších pasáží, kdy jsme nuceni poslouchat zdlouhavé a dle mého i zbytečně monotónní dialogy. Režisér se nám vše snažil vynahradit několika mord scénami a mysteriozním finále, ale černé kontaktní čočky, blikání světel a řev jsou v dnešní době už jen slabým odvarem, k uspokojení čím dál náročnějšího diváka.

Smůlou ovšem byla i velká hromada onoho pověstného „klišé“, které tu na nás pokukovalo téměř na každém kroku. Mnohokrát použité lekací scény, totiž již skoro nikoho nevyděsí. Chápu, bylo potřeba ukočírovat své choutky a nabídnout svůj výtvor i mladším divákům, ale do prdele když už někdo točí horor, tak by to nemělo být přístupné třináctiletým harantům. To už je potom návštěva zubaře mnohem více traumatizujícím zážitkem, než sledovat „light“ horor. Původně jsem chtěl dát lehce podprůměrné hodnocení, ale nakonec přidám 10% navíc za Olivii, pro kterou mám vážně slabost. 


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat