0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 8. 2016

Howling V: The Rebirth (1989)

Skomírající sérii se tentokrát tvůrci pokusili oživit příběhem s detektivní zápletkou. Skupina turistů je zde postupně eliminována vlkodlakem na starém hradě...

500 let zavřený hrad v Maďarsku konečně otevírá své brány, aby se podělil ze svým tajemstvím. Prvními návštěvníky se stává skupina turistů a celebrit z nejrůznějších koutů světa. Jejich průvodcem se stává hrabě Istvan. Během prohlídky hradu se však strhne prudká sněhová bouře a oni tak musejí v ponurém panství strávit noc. Nemají však ani tušení, že v tajných chodbách pod hradem na ně číhá něco zlověstného. Nikdo z nich se tu totiž neocitl náhodou, všichni byli pečlivě vybráni, protože aniž by to tušili, je všechny pojí hrůzná minulost…



Český název: Kvílení vlkodlaků 5: Znovuzrození
Režie: Neal Sundstrom
Rok výroby: 1989
Délka: 96 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Phil Davis...(Hrabě Istvan)
Elizabeth Shé...(Marylou Summers)
Ben Cole...(David Gillespie)
Victoria Catlin...(Dr. Catherine Peake)
Mary Stavin...(Anna)
...a další


Původní Kvílení vlkodlaků se během následujících let dočkalo mnoha volných pokračování, které ovšem svému legendárnímu filmu (tedy alespoň co se vlkodlačí tématiky týče) udělali jen samou ostudu. Po otřesné dvojce, trojce i čtyřce jsem však konečně zaznamenal alespoň malé zlepšení. Neočekávejte však v žádném případě nějaké zázraky! I tento díl totiž balancuje na hranici průměrného a podprůměrného filmu. Jeho největší doménou je prostředí, kde se natáčelo. Ponurý hrad vypadal skvostně a podzemní bludiště rovněž tak. Tedy alespoň co se divácké fantasie týkalo. Bohužel tvůrci nedokázali využít veškerý potenciál, který se jim zde přímo nabízel.

Nevím, možná za to mohl malý rozpočet, ale rozhodně jsem od toho očekával mnohem více. Neskutečně přehrávající herce už neřeším, protože s tímto nešvarem se setkávám snad v každém béčkovém filmu, ovšem vždy to dost zamrzí a někdy i doslova znechutí prožitek z filmu. Samozřejmě nesmí chybět lehká erotika a typické klišé ( v podobě nelogického chování většiny postav). Tvůrcům se však alespoň v určitých pasážích z toho podařilo udělat celkem zajímavou „detektivní zápletku“, kdy divák jen tipuje, kdo že bude tím krvelačným vlkodlakem, který tu řádí. Nešlo si však nevšimnout některých indícií, které vám měly jeho totožnost alespoň částečně poodhalit.

Rovněž musím pochválit i tah tvůrců, kdy se vzhledem k malému rozpočtu uchýlili jen k „náznakům“ a samotného vlkodlaka v celé jeho kráse nám pořádně ani neukázali. Tu se objevila jen noha, tu hlava a většina útoků je natočena z pohledu vlkodlaka. Mnoha lidem se to nelíbilo, protože co je to za film o vlkodlacích „bez vlkodlaka“, ale já tohle chápu. Pořád je lepší vzbuzovat hrůzu jen za pomoci náznaků, než diváka znechutit směšně vypadajícím monstrem a řadou špatných speciálních efektů. Howling 5 tak v mých očích patří k těm lepším dílům této série.


Hodnocení:
55%

Žádné komentáře:

Okomentovat