0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 8. 2016

Hannibal Rising (2007)

 Pojďme se podívat, proč se z Hannibala Lectera stala taková lidská zrůda. Odpovědi musíme hledat již v jeho hrůzném dětství...

Během druhé světové války se zuřivé boje nevyhnuli ani Litvě. Zámožná rodina Lecterových musí narychlo opustit své honosné sídlo a skrýt se v lovecké chatě uprostřed lesů. Bohužel během náletu nepřátelských letounů zemřou oba rodiče i služebnictvo a dvě malé děti tak zůstanou napospas nepřízni osudu. Osmiletý Hannibal a jeho malá sestra se ještě ani nestačí vzpamatovat ze smrti rodičů a stanou se vězni šestičlenné skupiny drancujících vojáků, kteří se snaží v chatě skrýt před nepřítelem. Zima a hlad donutí vojáky sníst děvčátko přímo před zraky malého chlapce. Tomu se podaří utéct, ale z tohoto traumatizujícího zážitku se již nikdy nevzpamatuje. Poté co se mu podaří utéct i ze sirotčince, kde s ním špatně zacházeli, rozhodne se najít bezpečný úkryt u své tety. Z malého kluka se během následujících let stane nadaný mladík studující medicínu. Děsivé sny z dětství jej však nepřestáli děsit ani po letech a navíc uzrál čas, aby splnil svůj slib. Hodlá se pomstít tím nejkrutějším způsobem všem, kteří tehdy ublížili jeho malé sestřičce…



Český název: Hannibal – Zrození
Režie: Peter Webber
Rok výroby: 2007
Délka: 121 min
Země: Velká Británie / Francie / Itálie / Česká republika

Hrají:
Gaspard Ulliel...(Hannibal Lecter)
Li Gong...(Lady Murasaki)
Dominic West...(Inspektor Popil)
Rhys Ifans...(Vladis Grutas)
Kevin McKidd...(Petras Kolnas)
...a další


Po úspěchu trilogie o Hannibalu Lecterovi se našlo množství lidí, kteří se chtěli na této postavě co nejvíce přiživit. Během následujících roků byl doslova vyvíjen nátlak na spisovatele Thomase Harrise, aby napsal scénář k tomuto filmu. Tvůrce známých knížek se tak nechal přemluvit a svůj nejnovější počin se rozhodl věnovat dětství a dospívání legendárního filmového kanibala. Tentokrát se natáčení ujala evropská distribuce, která mimo jiné natáčela některé scény i u nás v České republice. Příliš velkých ovací se však tento film nikdy nedočkal. A to nejen u diváků, ale i filmových kritiků, kteří jej doslova rozcupovali na kousky.

Jedním z důvodů byla i absence Anthony Hopkinse (ta ovšem byla pochopitelná), ale především šlo o kvalitu samotného scénáře. Jde sice pořád o thriller s hororovými prvky, ale psychologická podstata předchozích dílů zde jaksi vyšuměla do ztracena a pro mnohé se z toho stala jen tuctová „akční“ podívaná. Přitom úvodní pasáž (během války) byla velice povedená. Nicméně potom je nám již Hannibal presentován jako sice nadaný student medicíny (anatomie), nicméně i jako chorobný a hlavně pomstychtivý parchant. Tím samozřejmě byl, ovšem způsoby jakým likvidoval své nepřátelé už tak dobré nebyly. Některé mord scény byly pěkně provedeny, ovšem nešlo si nevšimnout toho, že se tvůrce až moc často nechal zbytečně unést (scéna s katanou, vana). Psychologické trýznění kterým byl Hannibal pověstný bylo fuč.

Chápu, v tomto filmu byl ještě moc mladý a vše vypilovával k dokonalosti až v průběhu dospívání – ovšem divák očekával přece jenom trošku něco jiného, než čistou řezničinu. Hannibal – Zrození tak v mých očích pořád zůstává lehce nadprůměrnou podívanou, ale pro mnohé jde o čirý akt zoufalství a beznaděje. Přesto všechno si myslím, že to zas až taková tragédie nebyla a kdykoliv se na film podívám rád znovu. Navíc si Gaspard Ulliel nevedl špatně . Na své možnosti předvedl slušný průměrný výkon, za který se stydět nemusí. 


Hodnocení:
55-60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat