0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 8. 2016

Hannibal (2001)

 Doktor Lecter se vrací zpět na scénu. Tentokrát po něm nepůjde jen FBI, ale i jeho bývalá oběť, která touží po odplatě!

Na konci minulého dílu se podařilo Hannibalovi utéct a nyní si užívá svobody v italské Florencii. Nejen že se zde kochá památkami, ale snaží se vést nový život v podobě příležitostného učitele historie. Nezapomněl však na svůj apetit. Poněkud odlišnější život nyní vede agentka Starlingová, která již nežije jen ze slávy, kdy se jí podařilo zabít sériového vraha Buffalo Billa. Při poslední akci zemřelo několik policistů a ona se stává v očích nadřízených postradatelnou. Jednoho dne je však kontaktována bohatým mužem Vergerem, který se v minulosti stal jednou z Lecterových obětí. Zohyzděný muž i po letech nepřestal toužit po pomstě a nyní chce využít Clarice k dopadení doktora-kanibala. Chytnout tak nebezpečného vraha však nebude nic jednoduchého, protože inteligentní Hannibal je vždy o krok napřed před svými pronásledovateli…



Režie: Ridley Scott
Rok výroby: 2001
Délka: 131 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Anthony Hopkins...(Hannibal Lecter)
Julianne Moore...(Clarice Starling)
Gary Oldman...(Mason Verger)
Ray Liotta...(Paul Krendler)
Giancarlo Giannini...(Inspektor Rinaldo Pazzi)
...a další


Mlčení jehňátek se dočkalo obrovské přízně a to jak u diváků, tak i kritiků. Bylo oceněno pěti Oscary a tak bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme pokračování. Nikdo však nepočítal s tím, že to bude trvat dlouhých deset let. Nakonec se toho ujal slavný režisér Ridley Scott, který se však již ze začátku musel potýkat s několika nepříjemnosti. Jodie Foster odmítla hrát v jeho filmu, což zvedlo vlnu nevole, protože Julianne Moore ač sama dobrá herečka, jí nedokázala nahradit ani z poloviny. I proto se natáčení nechtěl zprvu účastnit ani sám Hopkins, kterého ovšem ve finále zlákal tučný honorář. Natáčení tak mohlo započít a diváci se nakonec dočkali dalšího velice dobrého filmu, který svému předchůdci rozhodně ostudu neudělal.

Scénář filmu sice již není tak kvalitní, co se ponurosti týče, ale díky režisérskému umu se z něj nakonec podařilo doslova vyždímat to nejlepší. Správným krokem bylo především to, že samotný kanibal zde dostal mnohem více prostoru, než tomu bylo minule. Divák se tak dočká několika opravdu chutných scén, které se mu nesmazatelně vryjí do paměti (oběšení inspektora, vyhládlá prasata, scéna s pojídáním mozku). Hannibal se opravdu nebál přijít s ještě větší porcí morbidních scén, které zvedli laťku filmu hodně vysoko. Navíc představitel hlavního hrdiny podal opět famózní výkon. Když k tomu připočítáme i slušnou dávku napětí a solidní hudební doprovod, bylo vyhráno.

Za povšimnutí jistě stojí i postava zohyzděného milionáře Vergera, ve kterém jen málokdo poznal uznávaného herce Garyho Oldmana. Když jeho „masku“ na premiéře viděla jeho žena, zůstala údajně dost zhnusena. Ani se jí moc nedivím. Chlapci z maskérny odvedli pořádný kus práce. V neposlední řadě musím ocenit i fakt, že se zde dočkáme několika vzpomínkových pasáží, které nám doplní mezery v příběhu (tedy hlavně minulosti samotného Hannibala Lectera). Pokud tak mám srovnat oba filmy musím říct, že oba patří mezi nadprůměrné záležitosti. Možná se mnou nebudou někteří souhlasit, ale co se kvality příběhu týče, jsou oba na stejné úrovni. Jen Jodie Foster je prostě nenahraditelná.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat