0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 8. 2016

Gremlins 2: The New Batch (1990)

 Gremlini jsou zpět a s nimi další porce černého humoru. Tentokrát budou řádit v mrakodrapu i ulicích amerického velkoměsta…

Billy a Kate dospěli a společně se odstěhovali z rodného městečka do velkoměsta. Oba začali pracovat pro bohatého obchodníka Clampa v jeho honosném mrakodrapu. Jednoho dne uslyší Billy pobroukávat poslíčka známou melodii a když se ho zeptá, odkud jí zná, vydává se do laboratorního patra, kde je Gizmo držen v zajetí. Jeho bývalý pán zemřel a z něj se má stát „pokusný králík“. To však nehodlá Billy připustit a tak Mogwaie schová ve své kanceláři. Nedopatřením se však Gizmo opět dostane do kontaktu s vodou a hrůza může vypuknout nanovo. Nebezpeční Gremlini doslova zaplaví celou budovu a ihned začnou terorizovat všechny lidi…



Český název: Gremlins 2: Nová generace
Režie: Joe Dante
Rok výroby: 1990
Délka: 106 min
Země: USA

Hrají:
Zach Galligan...(Billy Peltzer)
Phoebe Cates...(Kate Beringer)
John Glover...(Daniel Clamp)
Christopher Lee...(Doktor Catheter)
Haviland Morris...(Marla Bloodstone)
Robert Prosky...(Fred)
...a další


Po šesti letech se společnost WB rozhodla, že uzrál čas natočit pokračování úspěšné hororové komedie. Do režisérského křesla opět usedl Joe Dante a záplava černého humoru mohla opět nerušeně vypuknout. Tentokrát se však většina děje soustředí hlavně na teror v mrakodrapu, což někteří fanoušci původního dílu nemohli pořádně rozdýchat. Tvůrce tato situace nikterak nerozhodila a přestože se dvojka nedočkala takových ovací jako první díl, dokázali natočit další solidní podívanou nejen pro děti.

Navíc si troufli více experimentovat a nabídli nám hned několik „bizarních“ provedení krvelačných potvůrek. Z nichž některé se jim opravdu povedly. Vzhled gremlinů je tu skvělý stejně, jako v prvním díle a to hlavně díky těm genetickým mutacím viz- křídla netopýra, gremlinice, atd… Dokonce si dovolili udělat doslova záplavu gremlinů, což se však projevilo spíše negativně. Tedy v mých očích rozhodně ne, protože to dodalo filmu šmrnc, ale u některých diváků to už tak dobře přijato nebylo. Jednoduše u nich nezapůsobilo ono kouzlo černého humoru tolik, jako tomu bylo poprvé. Je totiž pravdou, že některé situace už byly až moc přitažené za vlasy.

Asi nejvíce mě mrzelo, že Gizmo zde nedostal moc prostoru. Přitom jeho napodobování Ramba patřilo ke zlatým hřebům večera. Tento roztomilý tvor i většina postav byla zastíněna právě onou záplavou gremlinů. Naštěstí se tentokrát tvůrci více snažili, aby nebyli všichni úplně stejní a v jejich podání se dočkáme i napodobování (lépe řečeno odkazů) na několik známých filmů/scén. Ve vedlejší roli se tu tentokrát objeví Christopher Lee, který ovšem zrovna dvakrát svěží vítr do filmu nepřinesl. Gremlins 2 sice nedosahují takových kvalit jako jeho předchůdce, ale pořád jde o nadprůměrný film.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat