0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 8. 2016

Gremlins (1984)

 Při jeho výchově musíte dodržovat tři jasně daná pravidla! Pokud tak neučiníte, stane se malý Mogwai – lépe řečeno jeho potomci noční můrou nejen pro vás, ale i vaše okolí…

Amatér/vynálezce Randall Peltzer na jedné ze svých nepříliš úspěšných předváděcích cest, zavítá do jednoho malého krámku v Čínské čtvrti. Zde ho zaujme podivné stvoření Mogwai, které hodlá koupit pro svého syna Billyho. Starý prodavač mu jej však nechce prodat a tak se Randall tajně dohodne s jeho vnukem. Malého chlupáče si tak přece jenom odnáší domů, ale musí mít na paměti tři pravidla: 1) Mogwai nesmí být vystaven ostrému světlu ani slunečním paprskům, 2) za žádných okolností se nesmí dostat do styku s vodou a 3) ho v žádném případě nesmí krmit po půlnoci. Dospívající Billy je z dárku nadšený a nového „mazlíčka“, kterého pojmenoval Gizmo si ihned oblíbí. Přestože se snaží vzorově plnit instrukce, které od otce dostal, Gizmo se nešťastnou náhodou přece jenom dostane do kontaktu s vodou. To má za následek okamžité „rozmnožení“ jeho druhu, ale to ještě není největší problém. Ten nastává v okamžiku, kdy mazaní tvorové sní jídlo po půlnoci. Stanou se z nich krvežíznivé bestie Gremlins, které začnou terorizovat dosud poklidné městečko…


Režie: Joe Dante
Rok výroby: 1984
Délka: 106 min
Země: USA

Hrají:
Zach Galligan...(Billy Peltzer)
Phoebe Cates...(Kate Beringer)
Hoyt Axton...(Randall Peltzer)
Polly Holliday...(Ruby Deagle)
Dick Miller...(Murray Futterman)
Corey Feldman...(Pete Fountaine)
...a další


Pro mou generaci je tento film již téměř „kultovní“ záležitostí. Přestože jsem stejně starý jako tento film, vždy se na něj podívám rád znovu. Společnost Warner Bros se ve spolupráci se Stevenem Spielbergem rozhodla dát světu bláznivě ujetou hororovou komedii, plnou černého humoru a nezapomenutelných scén. Režisér Joe Dante se ukázal být dobrou volbou a přestože byl film nakonec hodně sestříhán než dostal svou finální podobu, podařilo se mu natočit solidní podívanou. Jelikož však bylo nutné film zpřístupnit i mladším divákům, musely být nakonec vystřihnuty některé „drastičtější“ scény a ty nahradili jinými – přijatelnými. Přece jenom z toho WB chtěli mít hlavně zábavnou podívanou pro děcka.

Začátek se tak nese v dosti poklidném (vánočním) duchu, za doprovodu hudby, jejímž autorem nebyl nikdo jiný než Jerry Goldsmith. Roztomilý Gizmo se během okamžiku stal snem každého malého dítěte. Ovšem jen do chvíle, než se z jeho potomstva stanou škodolibé příšerky. V okamžiku kdy se Gremlins vrhnou do teroru místního obyvatelstva přichází na řadu i poněkud „děsivější“ atmosféra. Vše se však nese v duchu černého humoru, kterého je tu opravdu dost. Na své si tak přijdou i starší diváci. Nejlepší jsou gremlins koledníci a chlastačka v hospodě. Nebudou tak chybět ani scény, které většině navždy utkví v jejich paměti.

Gremlins tak dozajista splnili svůj účel a to nejen co se filmu týče. Brzy po premiéře filmu se na pulty obchodů (hračkářství) valili nejrůznější výrobky představující Gizma či Gremliny a ze svého okolí si snad nepamatuji nikoho, kdo by doma neměl nějakou tu potvůrku. My jsme kupříkladu měli plyšáka přilepeného na postranním okénku v autě. Film samotný se mi hodně líbil a kdykoliv si jej pustím rád znovu. V mých očích ani po těch letech neztratil nic ze své zábavnosti a do jisté míry i bizarnosti.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat