0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 8. 2016

Forest, The (2016)

 Nescházejte z vyšlapané stezky! Tak přesně téhle rady se musíte držet, pokud chcete v lese sebevrahů přežít ve zdraví.  

Poté co Saru kontaktuje japonská policie, která jí informuje o zmizení její sestry/dvojčete Jess, se mladá žena vydává na místo, kde byla naposledy spatřena. I přes protesty jejího snoubence a místních obyvatel je rozhodnuta sestru najít, protože uvnitř cítí, že její sestra není mrtvá. Má to však jeden háček: les Aokigahara, který se nalézá na úpatí hory Fuji, je podle místních prokletý. Přezdívá se mu totiž „lesem sebevrahů“, protože se tam každoročně mnoho lidí rozhodlo skoncovat se životem a jejich zbloudilé duše nemohou najít odpočinek. Sara však na podobné pověry nevěří a tak se vydává společně se dvěma průvodci do lesa. Brzy však na vlastní kůži pocítí, že s tímto místem není opravdu něco v pořádku. Zlé duše skrývající se v temnotě totiž podrobí těžké zkoušce každého, kdo jim svou nerozvážností zkříží cestu!  



Český název: Les sebevrahů
Režie: Jason Zada
Rok výroby: 2016
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Natalie Dormer...(Sara / Jess Price)
Taylor Kinney...(Aiden)
Yukiyoshi Ozawa...(Michi)
Rina Takasaki...(Hoshiko)
Eoin Macken...(Rob)
...a další


Nízké hodnocení na internetu mi bylo důrazným varováním, že tohle zřejmě nebude zrovna dvakrát kvalitní podívaná, ale zaujala mě hlavně zmínka o lese Aokigahara. Mrkl jsem jen v rychlosti a obsah filmu, ale komentáře jsem nechal bez povšimnutí. Nerad si dopředu čtu o filmu více, nežli je nezbytně nutné, protože z duše nesnáším spoilery, které mi zkazí náladu ještě před úvodníma titulkama. Jen jsem ve skrytu duše doufal, že nepůjde o stejnou kravinu jako Blair Witch, nebo jemu podobné filmy. Bohužel jsem se prvního znechucení dočkal hned vzápětí a to ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že tvůrci rozhodně netočili tento film v nechvalně proslulém lese, ale v srbském národním parku (jak jsem se posléze dozvěděl). Tudíž jsem si musel druhé „nejoblíbenější“ místo sebevrahů na světě najít na internetu, abych se alespoň podíval na fotky.

Američané už mě začínají iritovat neustálými marnými pokusy napodobovat své asijské kolegy, nebo stavěním svých přiblblých scénářů na pověrách či historických faktech jiných národů, o kterých ví starou belu a jejich vyobrazení k obrazu svému. Režisérský zajíček Zada však tentokrát držel v ruce zajímavý námět, jenž mu byl doslova naservírován na stříbrném podnose, mu se však z něj absolutně nepodařilo vymačkat veškerý potenciál, který se mu tady nabízel. Místo toho nám nabídl podivný patos, který měl dost hořkou příchuť. Nejde o vyložený průser, ale určitě se z toho dalo vytěžit mnohem víc.

U podobně laděných filmů očekávám slušnou porci ponuré atmosféry, napětí které by se dalo doslova krájet a řadu lekacích scén. Tady se ovšem ničeho z toho nedočkáme (nebo jen v opravdu malých dávkách). Objeví se tu sice několik slibných momentů, ale nic z čeho bych měl být ochromený hrůzou. Spíše šlo o laciné a hlavně snadno předvídatelné lekačky, které navíc nebyly ani moc účelné. Nebýt té scény v jeskyni a staré důchodkyně, asi bych se nedodíval ani do konce. Vyloženě jsem se po většinu stopáže nudil. Přitom halucinační scény měly být hlavním tahounem celého filmu. Bohužel jsem tentokrát nezaznamenal ani žádnou postavu, která by mě alespoň trochu zaujala svou charakteristikou. Což se taky projevilo na dost průměrných hereckých výkonech.

Les sebevrahů tak v mých očích nedopadl moc slavně. Nejde sice o vyloženou ztrátu času, ale nevyužitý potenciál a nevyváženost celého příběhu, ve mně vyvolávala spíše negativní pocity. Je mi jasné, že se najde spousta lidí, kteří se mnou nebudou souhlasit, ale tohle vážně nemělo ani na průměrné hodnocení.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat