0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 8. 2016

Child's Play (1988)

 Pojďme si hrát! Legendární Chucky poprvé v akci...

Sériový vrah Charles Lee Ray se během honičky s policisty skryje v hračkářství, poté co jej zradí jeho parťák Eddie. Během následné přestřelky s detektivem Norrisem je však smrtelně raněn a ještě než zemře, stačí provést rituál voodoo. Díky němu se mu podaří „přenést“ svou černou duši do jedné z panenek 'Good Guy'. Co čert nechtěl, právě tuto panenku koupí na druhý den svobodná matka Karen od bezdomovce, pro svého šestiletého syna Andyho, který zrovna slaví narozeniny. Chlapec je z dárku nadšený (panenka je obrovským hitem) a Chuckyho si ihned zamiluje. Jenomže první problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Za podivných okolností je zabita matčina kamarádka, která Andyho hlídala a policie z její smrti podezřívá právě malého chlapce. Ten se jim snaží vysvětlit, že za vším stojí právě Chucky, ale nikdo jeho historce nevěří. Ďábelská panenka si totiž žije vlastním životem a přísahala pomstu všem, kteří jí nějak ublížili…



Český název: Dětská hra
Režie: Tom Holland
Rok výroby: 1988
Délka: 87 min
Země: USA


Hrají:
Catherine Hicks...(Karen Barclay)
Chris Sarandon...(Mike Norris)
Alex Vincent...(Andy Barclay)
Brad Dourif...(Charles Lee Ray / Chucky)
Dinah Manoff...(Maggie Peterson)
...a další


Režisér Tom Holland se tímto filmem nesmazatelně zapsal do paměti všech fandů hororového žánru. V osmdesátých letech vzniklo hned několik kultovních kousků a Chucky patřil vůbec k prvním, které jsem měl možnost v dětství vidět. Dodnes si pamatuji, jakou ve mně vyvolal hrůzu a kolik bezesných nocí jsem musel absolvovat. Dnes už se tomu sice musím trošku smát, ale pořád patří Dětská hra k mým nejoblíbenějším filmům. V té době moc filmů o vraždících panenkách nebylo, takže i to byl velký základ k úspěchu, který následoval.

Film neoplývá zrovna nejděsivější atmosférou, která by se na vás valila společně v velkou vlnou napětí, ale dá se zde narazit na několik velice povedených pasáží, které jistě potěší. Hlavní doménou je zde však slušná várka černého humoru, kterým je tato série pověstná. Hned několik hlášek, které zde zazní, se staly doslova legendárními. O čemž svědčí i fakt, že Brad Dourif nikdy nepatřil mezi špičku mezi herci, ale tato role mu otevřela cestu k věčné slávě. Tedy hlavně jeho hlas, který Chuckymu zapůjčil. On celkově tento film některým lidem, kteří v něm figurovali přinesl „štěstí na celý život“. Kupříkladu herečka Catherine Hicks se během natáčení zamilovala do svého budoucího manžela, který měl na starosti speciální efekty.

On celkově si celý tým, který se musel starat o Chuckyho zasloužil pochvalu. Hned několik lidí bylo potřeba k jeho ovládání, aby panenka vypadala co nejrealističtěji – tedy hlavně její pohyby. No a tím dalším je samozřejmě dětský herec Alex Vincent, který si vedl opravdu skvěle. Hlavní hrdina byl ústřední postavou a společně s Chuckym i tahounem celého filmu. Takže když mám celkově shrnout celou Dětskou hru, tak jde o velice vydařený film se solidní atmosférou, legendární hororovou postavou a nezapomenutelnými hláškami. Tudíž nemůžu dát jiné, nežli nadprůměrné hodnocení. Plný počet nedám, protože se tu dá najít několik věcí, které mohli tvůrci rozhodně udělat lépe. Nechci však film zbytečně hanit, protože pro mě osobně jde o kultovní záležitost…

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat