0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 8. 2016

Aliens (1986)

Jen málo kdy se stane, že pokračování předčí svého předchůdce! Přestože i ten je dnes již kultovní záležitostí. Tentokrát na nás i Ripleyovou čeká pořádná akční řežba v kolonii Vetřelců... 

Ellen Ripleyová se jako poslední žijící člen posádky lodi Nostromo na poslední chvíli zachránila, ale trvalo několik desítek let, než byl její záchranný modul „odchycen“ vesmírnou lodí vracející se na planetu Zemi. Po nutných vyšetřeních a výslechu během kterého jí nikdo její příběh nevěří, to vypadá, že se konečně vrátí zpět domů. Jenže poté se dozví, že na planetě na které před 57 lety našli nebezpečného vetřelce, byla vystavěna lidská kolonie a ta se nyní odmlčela. Je požádána, aby se vydala zpět na planetu jako poradce, společně se skupinou po zuby ozbrojených mariňáků. Nikdo nedbá jejího varování a tak nakonec skutečně v kolonii přistanou. Tu však najdou zcela opuštěnou (na první pohled) a teprve hlubší průzkum odhalí děsivou skutečnost. V útrobách komplexu na ně číhají stovky vetřelců, kteří během následujících okamžiků rozpoutají hotové peklo...


Český název: Vetřelci
Režie: James Cameron
Rok výroby: 1986
Délka: 137 (154) min
Země: USA / Velká Británie


Hrají:
Sigourney Weaver...(Ripley)
Carrie Henn...(Newt)
Michael Biehn...(Hicks)
Bill Paxton...(Hudson)
Lance Henriksen...(Bishop)
Jenette Goldstein...(Vasquez)
...a další


Po obrovskému úspěchu prvního Aliena, který vydělal obrovský balík dolarů, bylo jen otázkou času, kdy vznikne další pokračování. Ridley Scott však odmítl režisérské křeslo a tak do něj usedl James Cameron. Jak se ukázalo, byla to ta nejlepší volba. Oba pánové dokázali natočil dva kultovní scifi horory, které dodnes patří k tomu nejlepšímu, co nám mohlo být v tomto žánru nabídnuto. Oba filmy jsou naprosto geniální, přesto dost rozdílné. Zatímco jednička vsadila na komorní atmosféru a strach z neznámého, dvojka je především akční řežba se spoustou nezapomenutelných hlášek a situací. Co však filmy spojuje je to, že se mohou pyšnit skvělými speciálními efekty (triky) a podmanivým hudebním doprovodem.

Osobně považuji dvojka za vůbec nejlepší díl celé série. Společně s jedničkou patří mezi mých TOP 10 hororů, ale tady vyhrál Cameron jen o malý chloupek. Už když jsem tento film viděl poprvé, doslova jsem si jej zamiloval. Především díky tomu, že se tu zbytečně nechodí okolo horké kaše a jde se do akce téměř hned od začátku. Viděl jsem obě verze (jak tu klasickou, tak i DC). Cameron moc dobře věděl, že pokud by se vrhl jen do slepého kopírování svého předchůdce, tak by jeho dílo skončilo totálním fiaskem. I proto se rozhodl vydat zcela odlišnou cestou. I zde na nás čeká spousta infarktových scén, ale především pořádný akční nářez. Právě díky skupině mariňáků, jsem si tento film tak oblíbil. Postavy Vasquezové a Hudsona (mimochodem ten je pro mě BŮH) jsou prostě dnes již legendární – samozřejmě stejně jako Ripleyová.

Tím však nechci nikterak špinit samotnou atmosféru filmu. Ta je zde samozřejmě rovněž pěkně ponurá (především již samotné prostředí a hlavně útroby kolonie byli děsivé) a to hlavně díky skvělým hrátkám se světlem, střihem a šikovné kameře. Pokud máte navíc rozšířenou verzi, tak nebudete ochuzeni ani o scény ze života kolonistů. Prostě a jednoduše, dvojka bude navždy patřit mezi nejlepší filmy, které jsem kdy viděl. Nemůžu jinak, než dát plné hodnocení. Protože tato dnes již kultovní záležitost je prostě naprosto bezchybná. Kdykoliv si jí pustím rád znovu.


Hodnocení:
100% 

Žádné komentáře:

Okomentovat