0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 8. 2016

Alien: Resurrection (1997)

 Ani po smrti nenašla Ripleyová zasloužený odpočinek a díky šíleným vědcům bude muset čelit Vetřelcům již po čtvrté. Tentokrát však dostane možnost volby, na kterou stranu se bude chtít postavit…

Uběhlo již 200 let od chvíle, kdy Ellen Ripleyová zemřela, ale ani po smrti nenašla věčný klid. Skupina vědců pracují pro vojenskou organizaci, se rozhodli ze zmražených vzorků její DNA stvořit její klon a s ním i Vetřelčí mládě, které v sobě nosila. Číslo 8 jak je nyní pojmenován její klon však není obyčejným člověkem. Vzhledem k tomu, že biologický materiál nebyl čistý, je odolnější, hbitější než lidská žena a navíc má místo krve červenou kyselinu. Ripleyová si však uchovala většinu svých vzpomínek a uvědomuje si, jaké nebezpečí představují její „potomci“. Ti jsou totiž rovněž inteligentnější než kdy předtím a tak dojde na vesmírné lodi k nehodě. Vetřelci se dostanou na svobodu a téměř vyhubí vše živé na lodi. Zatím přežije jen skupinka „vesmírných pirátů“, kteří se snaží dostat na svou obchodní loď. Osvobodí Ripleyovou z jejího vězení a je jen na ní, na kterou stranu se tentokrát přidá. Zvítězí její citová vazba k Vetřelcům, nebo pomůže lidem zachránit jejich životy i samotnou planetu Zemi, ke které vesmírná loď míří…




Český název: Vetřelec: Vzkříšení
Režie: Jean-Pierre Jeunet
Rok výroby: 1997
Délka: 109 (116) min
Země: USA


Hrají:
Sigourney Weaver...(Ripley)
Winona Ryder...(Call)
Ron Perlman...(Johner)
Dominique Pinon...(Vriess)
Raymond Cruz...(Distephano)
Gary Dourdan...(Christie)
...a další


Čtvrtý díl Vetřelčí ságy jsem nikdy moc kladně nepřijal. Nejde sice o vyloženě špatný film, ale v mých očích jde o nejslabší kousek této série. Zatímco předchozí díly jsem viděl několikrát a vždy si je pustím rád znovu, tak tady to rozhodně nedělám (zatím jsem viděl snad jen třikrát). Fantasmagorie tvůrců a jejich zbožné přání znovu oživit Ripleyovou a Vetřelce bylo na můj vkus až moc přitažené za vlasy. Navíc si nelze nevšimnout, že většina herců tu dost přehrává a ani atmosféra už není, co bývala. Prostě a jednoduše prvotní myšlenka nebyla špatná, jen to chtělo mnohem lépe zrealizovat a navíc si myslím, že volba režiséra nebyla zrovna moc dobrá. Zatímco jeho předchůdci do svého díla vložili i kus sebe, tak Jeunet z toho udělal místy až protivnou komedii (parodii).

Dokázal jsem přistoupit na jeho hru s naklonovanou Ellen, ale jen díky skvělému hereckému výkonu Sigourney Weaver. Tahle ženská se prostě pro tuto roli narodila a je jí ušita přímo na míru. Sice už nebyla tak sexy jako zamlada, ale pořád je to skvělá herečka. Tentokrát se jí snažila sekundovat i Winona Ryder, ale bohužel její postava postrádala potřebné charisma. Naštěstí celou situaci zachraňoval Ron Perlman, role drsňáků mu sedí a jeho postava dokázala díky scénáristovi vypotit několik zábavných hlášek. Podobně na tom byl i vozíčkář, ale zbytek osazenstva tu byl spíše jen do počtu.

Ani atmosféra již nebyla tak děsivá a opravdu jen málo okamžiků nám nabídlo solidní porci napětí. Spíše tu místy převládaly emoce, hlavně pak při ničení laboratoře a dalších klonu 1-7. Právě v těchto chvílích jsem si film skutečně užíval. Za nepříliš zdařilý pak považuji nový druh Vetřelce s lidskou lebkou, který se mi moc nelíbil. A jak vidno dle ohlasů na internetu, jsem tento pocit neměl jen já. Čtvrtý Vetřelec tak sice pořád nabízí průměrnou podívanou, ale kvalit svých předchůdců již nedosahuje. Díky jisté formě morbidnosti a faktu, že hned několik herců se málem utopilo při podvodní scéně si však tento díl přece jenom zaslouží trochu větší hodnocení, nežli jen obyčejný průměr. 

Hodnocení:
55-60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat