0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 8. 2016

Alien 3 (1992)

 Tentokrát bude muset Ripleyová bojovat o přežití ve vězeňském komplexu nejen proti Vetřelci, ale i času.  

Ellen Ripleyová ztroskotá se záchranným modulem na planetě Fiorina 161, která slouží jako věznice pro nebezpečné vrahy, sexuální devianty a psychopaty. Přežije jako jediná s čímž se nemůže zprvu vůbec vyrovnat. Jako jediná žena se zde nesetká s příliš vlídným přijetím, ale pod ochranná křídla si ji vezme zdejší zdravotník. Neustále ji trápí zlé sny a předtuchy, že společně s ní, zde přistálo i něco jiného...Brzy se začnou ve věznici dít podivné věci – několik lidí zemře za nejasných okolností, jiní zmizí navždy...Ripleyové je jasné, že její nejhorší noční můra ještě neskončila. Musela sebou přivést nezvaného hosta a tak všechny vězně varuje, před nebezpečím jaké vetřelec představuje. Ti jí sice zprvu nevěří, ale vesmírné monstrum brzy rozpoutá v bludišti vězeňského komplexu hotová jatka…




Český název: Vetřelec 3
Režie: David Fincher
Rok výroby: 1992
Délka: 114 (145) min
Země: USA


Hrají:
Sigourney Weaver...(Ripley)
Charles S. Dutton...(Dillon)
Charles Dance...(Clemens)
Paul McGann...(Golic)
Lance Henriksen...(Bishop II)
Brian Glover...(Andrews)
...a další


Když jsem tento díl viděl vůbec poprvé (zkrácenou verzi), byl jsem z něj lehce zklamán. Popravdě si pořád myslím, že kvalit svých předchůdců nedosahuje ani po shlédnutí rozšířené verze, ale ta mi rozhodně otevřela oči a vylepšila můj pohled na tento film. David Fincher nenatočil vůbec špatný film, jen je prostě jiný...Nicméně pořád jde o nadprůměrnou záležitost a věřím, že kdyby měl režisér volnou ruku, dopadlo to ještě mnohem lépe. Bohužel na něj tlačili ze všech stran a tak se ani moc nedivím, že se s produkcí nerozešel vůbec v dobrém. On vlastně už ani nebyl při konci natáčení. Každopádně nám dokázal, že i on je zručným režisérem, který si musel poradil i s několikrát po-upravovaným scénářem nadmíru dobře.

Obě verze se především liší v podobě zrodu Vetřelce. Zatímco v té jedné se vylíhne z útrob psa, tak v rozšířené verzi z mrtvého (skotu). Nicméně v nesestříhané verzi nejsme ochuzeni ani o postupné seznámení hlavní hrdinky s vězni či samotným zdravotníkem. Díky tomu se dočkáme i vyplnění pasáží, které díky původnímu rychlému sestřihu nedávaly moc smysl (nebo lépe řečeno, byly moc uspěchané). Divák tak není o nic ochuzen a získá na film jako celek úplně jiný pohled. V ořezané verzi se totiž místy až moc tlačí na pilu a vypadá to, jako by jednotlivé scény, byly jen zrychleně splácané na sebe. I přesto všechno však dokáže i sestříhaná verze nabídnout zajímavou atmosféru a slušnou dávku napětí. Zvláště od chvíle, kdy vypukne krvavá vybíjená vězňů v potemnělých uličkách.

Divák se zde navíc dočká i nové podoby (druhu) Vetřelce, protože jak je známo, ten se tentokrát nevylíhne z člověka. Tento krok byl přijat docela kladně a musím uznat, že i tentokrát se hoši co měli na starosti speciální efekty nemusí vůbec stydět. Odvedli velice působivou práci. Herecké výkony jsou rovněž na slušné úrovni, ale Sigourney Weaver jasně vévodí celému filmu. Tentokrát tu nejsou moc „silné postavy“ (potažmo jejich pestrobarevná charakteristika), jako tomu bylo v minulých dílech. Přece jenom trojka mírně zaostávala za svými předchůdci a to v mnoha směrech. Nicméně díky rozšířené verzi si nemůžu prostě pomoci a musím dát nadprůměrné hodnocení. V mých očích to totiž není nejhorší díl celé série. Navíc samotný závěr je více než působivý a vyobrazení zrození a smrti bylo prostě parádní.


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat