0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 8. 2016

Alien (1979)

 Ve vesmíru se začala psát legenda! Vesmírná loď Nostromo a její posádka budou muset čelit nebezpečnému Vetřelci, který s nimi rozhodně nebude jednat v rukavičkách. Za zvuku cvakajících čelistí si pro nás Ridley Scott připravil opravdovou laskominu…

Vesmírná dopravní loď Nostromo zachytí při svém návratu na Zemi neznámý signál. Palubní počítač předčasně probudí posádku ze spánku a ta zjišťuje, že je „Matka“ zanesla ke vzdálené pusté planetě. Kapitán Dallas se společně se dvěma členy posádky vydávají na její průzkum a objeví havarované kosmické plavidlo. V jeho útrobách naleznou podivnou „líheň“ vajec. Z jednoho z nich se náhle vylíhne podivný tvor, který se přisaje na helmu jednoho z nich. I přes jasné porušení bezpečnostních předpisů a námitek Ripleyové je postižený přenesen na palubu lodi. Zde se jim tvora nedaří odstranit z Kaneovy tváře, ale po nějaké době sám odpadne. Zdá se, že je vše v pořádku, Kane opět komunikuje, ale během společné večeře se mu udělá špatně a z hrudníku mu „vyleze“ neznámý mimozemský organismus, který zmizí v útrobách lodi. Propuká panika, ale členům posádky nezbývá nic jiného než se pokusit podivného vetřelce odchytit. Brzy však pochopí, že je tento protivník nad jejich síly a počet členů posádky se začne zmenšovat. Uprostřed vesmíru se rozhoří zoufalý boj o přežití…



Český název: Vetřelec
Režie: Ridley Scott
Rok výroby: 1979
Délka: 117 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Sigourney Weaver...(Ripley)
Ian Holm...(Ash)
Tom Skerritt...(Dallas)
Veronica Cartwright...(Lambert)
Yaphet Kotto...(Parker)
...a další


Poslední dobou se vracím k legendárním hororovým / scifi sériím, které by mi rozhodně na tomto blogu chybět neměli. No a Alien byl jasná volba. První i druhý díl patří k mým TOP 10 filmům. Když jsem tuto kultovní záležitost viděl jako malé děcko poprvé, byl jsem z ní stejně jako z Predátora, Jaws či Orcy doslova posraný strachy. Dnes už to sice beru dost z nadhledem, ale ta nostalgie stejně nikdy nezmizí. Ridley Scott dokázal i s nevelkým rozpočtem natočit téměř dokonalou nervy drásající podívanou s ponurou (místy neskutečně komorní) atmosférou, přemírou napětí, báječnou hudbou a nezapomenutelnými scénami/ hláškami. Všechno tohle do sebe pěkně zapadlo a to k tomu musím samozřejmě připočítat solidní herecké výkony.

Je sice pravda, že dnes už mě poněkud pomalé počáteční tempo trochu vadilo, ale jako děcko jsem se zatajeným dechem doslova „žral“ každou minutu. Dnes už si film užívám hlavně od chvíle, kdy se vyklube ten malý bastard. I teď se mi při zvuku cvakajících čelistí ježí chlupy na ruce. Houstnoucí atmosféra sebou přinesla i velice dobré speciální efekty a maska samotného Vetřelce byla naprosto dokonalá. Však se také tento snímek může pyšnit titulem „Oscarový kousek“. Jerryho neskutečná hudba pak dostala Zlatý Glób. Bylo až neskutečné, jak si celý tým dokázal vyhrát se všemi detaily a připravit tak pro diváky nezapomenutelnou podívanou.

Sigourney Weaver svým fantastickým výkonem doslova vydláždila všem těm ženským hrdinkám, které po ní vznikli. Její postava (Ellen Ripleyové) jí byla doslova ušitá na míru a získala si srdce nejednoho diváka. A to vlastně ani nebyla první režisérovou volbou. Ještě že jí dal Scott přednost před tím zástupem jiných hereček, protože bez ní bych si prostě nedokázal celou sérii vůbec představit. A myslím, že nejsem sám! Nezbývá mi nic jiného – no vlastně s radostí musím udělit vysoce nadprůměrné hodnocení, protože tohle je moje srdcovka. Je ovšem pravda, že plných 100% tomu nedám, protože dvojka je pro mne ještě o fous lepší. 

Hodnocení:
90% 

Žádné komentáře:

Okomentovat