0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 7. 2016

Zahradník (2006)

 Český interaktivní horor, který nám mnoho dobrého rozhodně nepřinesl…

Skupina přátel vyráží na Slapskou přehradu, aby tady pořádně zapařili a užili si spoustu zábavy. Po večerní párty se rozhodnou vyrazit jachtou na odlehlou pláž. Posilněni alkoholem během plavby ulehají ke spánku, aniž by měli tušení, co je na tomto místě ještě čeká. Když se ráno probudí, zjistí že jedna z dívek zmizela. Ostatní se jí vydají hledat, ale sami se brzy ocitají ve smrtelném nebezpečí. Narušili totiž klid psychopatického vraha, který touží po nových „exponátech“ do své botanické zahrady…



Režie: Marcel Bystroň
Rok výroby: 2006
Délka: 71 min
Země: Česká republika

Hrají:
Petr Vojnar
Lucie Váchová
Jiří Vohnout
Benjamin Gettinger
Kateřina Veckerová
...a další


Zlatá éra dobrých českých filmů je již asi dávno v tahu a opravdu dobrých hororů (potažmo filmů, které jsou mnohdy s tímto filmovým žánrem spojovány) je bohužel málo. Režisér Marcel Bystroň natočil film „na objednávku ze zahraničí“, ale moc diváky neobohatil. Vybral si sice osvědčené téma (psychopatický zabiják vs. skupina mladých lidí), jenže se s tím zrovna moc dobře nepopasoval. On již samotný nápad natočit interaktivní film, kdy si divák bude moci vybrat sám, jakým že směrem se budě děj ubírat, byl dost riskantní. Snad by to mohlo za určitých okolností přinést kýžené ovoce, jenže to by se toho musel ujmout někdo mnohem zkušenější. No a hlavně by si s tím musel někdo opravdu vyhrát!

Skutečně si tu budeme moci vybrat hned několikrát z několika možností, ale pokud budete chtít vidět rozdíly ve vašich rozhodování o osudech skupiny (či jednotlivců), tak budete velice zklamáni. Většina voleb se totiž liší jen v několika minutách (scénách), jinak vesměs vždy, to dopadne stejně. Což bylo pro mne první zklamání. Tím dalším byla absence potřebné atmosféry. Občas se tu sice objevily známky napětí, jenže na to, že film netrval ani moc dlouho, je tu spousta nudných a dalo by se i říci otravných pasáží. Kupříkladu to zdlouhavé běhání po lese + debilní dialogy. Dá se tu sice narazit i na několik slušných hlášek, ale jinak se samotný scénář moc nepovedl.

A to se raději ani nechci moc vyjadřovat k „hereckému“ obsazení. Jedna z podmínek byla, že se tu musí objevit pohlední lidé, což celkem tvůrci splnili (pěkné holky a jeden svalovec tu byli, to ano), ale jinak byli jejich výkony opravdu chabé. Zvláště když většina zúčastněných jsou jen rádoby celebrity ze společenských akcí, nebo reality show. Alexandr Nikitin však patřil k tomu nejlepšímu, co nám tu bylo nabídnuto (a to jsem vyvolené neviděl) – hlavně ty jeho hlášky. Takže když bych měl tento pokus o natočení hororu zhodnotit, byl jsem více méně zklamán na celé čáře. Na můj vkus málo gore scén, špatná kamera i herci a o oné interaktivitě se raději už bavit nebudu vůbec. Takže od pádu do hlubokého ODPADU chybělo jen opravdu málo!

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat