0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 7. 2016

Jaws 2 (1978)

 Roy Scheider se musí postavit dalšímu lidožroutovi, na jehož jídelníčku se tentokrát mají objevit jeho dva filmoví synové... 

Městečko Amity se pomalu vzpamatovalo z hrůz, které museli jeho obyvatelé před léty prožít a vše se vrátilo do normálu. Turistický ruch jen vzkvétá, oba šerifovi synové rostou jako z vody a Mike společně se svými kamarády tráví spoustu času na plachetnici. Když je však na pláži nalezena ohlodaná zdechlina kosatky a za podivných okolností vybuchne motorový člun jehož posádka beze stop zmizí, začíná mít Brody podezření, že se zde objevil další žralok. Nikdo však jeho varování nedbá a pláže jsou opět plné potencionálních obětí. Navíc šerif začíná mít problémy s městskou radou, která by se jej nejraději hned zbavila. Když však žralok skutečně udeří, je už pozdě a propuká panika. Naneštěstí Mike neposlechne otcovo varování a společně se skupinou přátel i svým mladším bratrem vyráží na plachetnicích vstříc dobrodružství na otevřené moře. Netušíc, že jim je v patách lidožravý zabiják. Brodymu tak nezbývá nic jiného, než se opět vydat na další nelítostný souboj…




Český název: Čelisti 2
Režie: Jeannot Szwarc
Rok výroby: 1978
Délka: 116 min
Země: USA

Hrají:
Roy Scheider...(Martin Brody)
Lorraine Gary...(Ellen Brody)
Murray Hamilton...(Larry Vaughn)
Mark Gruner...(Michael 'Mike' Brody)
Donna Wilkes...(Jackie Peters)
Ann Dusenberry...(Tina Wilcox)
...a další


První Čelisti si získali obrovskou diváckou přízeň a tak bylo jen otázkou času, kdy se dočkají dalšího pokračování. Tentokrát však již pod taktovkou jiného režiséra, což se samozřejmě projevilo na kvalitě celého filmu a navíc se na něj snesla i velká vlna kritiky. Jestli byla oprávněná, musíte posoudit sami, ale já dvojku pořád považuji za nadprůměrnou záležitost. Na můj vkus tu sice bylo málo obětí, ale pořád se tu našlo dost dobrých akčních pasáží a i trocha toho potřebného napětí. Samozřejmě nesmím opomenout ani solidní hudební doprovod, který si vzal pod svá skladatelská křídla opět John Williams.

Asi nejčastěji je tvůrcům vytýkána až moc okatá umělost samotného žraloka. S tím musím samozřejmě souhlasit a popravdě v některých scénách působil tento postrach moří až moc uměle. Nicméně i tentokrát v některých scénách vzbuzoval hrůzu a přestože nebyl až tak vytížený (jako tomu bylo v jedničce), našlo se tu několik vydařených scén (útoků). Ovšem dost mi tu chyběly ony pověstné scény (sledování z pohledu žraloka).Přece jenom by si diváci však zasloužili ještě více toho pověstného napětí, jenže to by tvůrci museli přijít s něčím novým. Na můj vkus se až moc křečovitě drželi na uzdě a to především v první polovině filmu. Jakmile však přišlo pronásledování teenagerů, zlepšila se i samotná atmosféra. Pro někoho ovšem až moc pozdě. V mých očích to však zachránilo lehce nadprůměrné hodnocení.

Dalším důležitým faktorem byla účast hlavní hvězdy Roye Scheidera. Ten už tu však neměl po ruce své vynikající kolegy a tak musel celý film utáhnout sám. Což byla velká škoda, protože nikdo jiný se k němu nepřidal. Ostatní herci byli průměrní, sice se tu objevilo několik pohledných dívek – to ovšem situaci moc nezachránilo. Přesto všechno si myslím, že dvojka této sérii ještě ostudu neudělala (tímto dílem však měly Čelisti rozhodně skončit), na rozdíl od dalších dvou dílů.


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat