0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 7. 2016

Jaws (1975)

 Legendární film o lidožravém žralokovi, který dodnes patří mezi moje nejoblíbenější filmy vůbec.  

Šerif Brody z malého turistického městečka Amity je přivolán k případu zmizelé dívky, která se šla v noci koupat a zmizela. V místě kde je nulová kriminalita to sice vyvolá menší rozruch, ale všichni předpokládají, že se utopila. Když je však nalezeno její zohavené tělo je šerif přesvědčen, že v místních vodách začal řádil žralok. To se však snaží místní radnice ututlat, protože právě začíná turistická sezóna a zavření pláží, by pro mnohé znamenalo zkrachování. Jenže dojde k dalšímu útoku žraloka a tak jsou všichni nuceni jít s pravdou ven a je vypsána tučná odměna na odchycení lidožrouta. Navíc je do města povolán mořský biolog Hooper. Rybářům se sice podaří ulovit žraloka, ale jak Hooper, tak i Brody jsou přesvědčeni, že nejde o toho pravého. Starosta však jejich varování nedbá a tak jsou pláže znovu otevřeny. Dojde však k dalšímu útoku a panika narůstá. Šerif a biolog se rozhodnou najmout nepříliš oblíbeného rybáře Quinta a společně se vydávají na lov nebezpečného žraloka. Velmi záhy se však ukáže, že loveni jsou vlastně oni a rozhoří se boj o holé přežití…



Český název: Čelisti
Režie: Steven Spielberg
Rok výroby: 1975
Délka: 124 min
Země: USA

Hrají:
Roy Scheider...(Brody)
Richard Dreyfuss...(Hooper)
Robert Shaw...(Quint)
Lorraine Gary...(Ellen Brody)
Murray Hamilton...(Vaughn)
...a další


 Čelisti patří mezi moje nejoblíbenější filmy již od raného dětství a já jsem doslova v „hrůze“ zjistil, že jsem na ně ještě na svém blogu nenapsal recenzi. Což jsem samozřejmě musel co nejdříve napravit. Spielberg ve svých 28 letech natočil kultovní záležitost, která se dodnes těší obrovské popularitě a v době svého vzniku jej doslova ihned katapultovala do „Síně slávy“. Již coby malý jsem často slýchával od svého otce, že se při premiéře v městském kině doslova posral strachy a když jsem film viděl poprvé, nebyl jsem ani já daleko od této situace. Ani dnes mne film nenechává zcela klidným (tím nemyslím, že bych se u něj bál, ale emoce z toho prostě pořád sálají).

Osobně považuji Jaws za vůbec nejlepší film, který byl dosud o žralocích natočený. Nádherné prostředí šlo tentokrát trochu stranou, protože za vůbec nejlepší z celého filmu považuji hudební doprovod, který měl na starosti John Williams. Doprovodná melodie mi i dnes dokáže naježit chloupky po celém těle. Po trikové stránce to bylo trošku horší, ale vzhledem ke stáří filmu nad tím zavírám obě oči a nemíním je nějak zásadně kritizovat. Maketa žraloka byla super, jen občas bylo vidět, že nejde o živého těla. Strach ovšem dokázal navodit i tak. Jako malé dítě jsem měl potom panickou hrůzu vůbec vlézt do moře a i dnes když jsem docela aktivní v potápění, mám divné stavy v žaludku pod hladinou. Stačí si na tento film jen vzpomenout. Je sice pravda, že vlna lovení žraloků, která se odstartovala po uvedení filmu odsuzuji, ale co se dalo dělat. Žraloky rád nemám. S tím filmovým si však filmaři užili docela velké trápení, protože jak bylo často uvedeno – maketa byla spíš v opravně, než při natáčení. Ale i přes všechny ty trampoty, musím před tvůrci smeknout klobouk.

To samé platí i o hereckých výkonech ústřední trojice (Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss). Jedním slovem DOKONALÉ!!! Roy a Shaw se stali tahouny celého filmu a dali do toho opravdu všechno. Dokonce se proslýchalo, že třenice mezi filmovým kapitánem a biologem nebyly ani moc hrané, protože oba herci se moc nemuseli. Scheider coby sympaťák patří dodnes mezi moje nejoblíbenější herce. Takže pokud mám hodnotit Jaws jako celek, nemůžu dát nic jiného než plný počet. To „kilo“ si prostě tento film zaslouží a vždycky si jej rád pustím znovu.


Hodnocení:
100% 

Žádné komentáře:

Okomentovat