0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 6. 2016

Murderock - uccide a passo di danza (1984)

 V taneční škole řádí tajemný vrah, který svým obětem propíchává srdce ostrou sponou…

Candice vede v New Yorku taneční školu. Mezi jejími svěřenci je několik velice nadaných dívek i chlapců a právě nyní se stali terčem pozornosti několika „agentů“, kteří by si několik z nich chtěli vybrat a pomoci jim nastartovat hvězdnou kariéru. To jim samozřejmě nezůstalo utajeno a ačkoliv se říká: že „rivalita je zdravá“ - vše nabere úplně jiný směr, nežli by všichni čekali. Po jednom z vystoupení je nalezena mrtvá jedna z tanečnic v dívčích sprchách. Někdo ji omámil chloroformem a propíchl její srdce ostrou sponou. Policii se nedaří vraha vypátrat, protože ten po sobě nezanechal mnoho stop, ale když následně začnou umírat další dívky, je poručík Gibson přesvědčen, že vrahem musí být někdo z taneční školy. Candice se nehodlá jen nečině dívat, jak její svěřenkyně postupně umírají rukou bezcitného vraha a tak se pustí do pátrání na vlastní pěst…




Český název: Smrtící spona
Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1984
Délka: 93 min
Země: Itálie
Alternativní název: Murder Rock - Dancing Death


Hrají:
Olga Karlatos...(Candice Norman)
Ray Lovelock...(George Webb)
Claudio Cassinelli...(Dick Gibson)
Maria Vittoria Tolazzi...(Jill)
Berna Maria do Carmo...(Joan)
Cosimo Cinieri...(detektiv Borges)
...a další



Nebudu tvrdit, že Fulci patří mezi moje nejoblíbenější režiséry, ale podařilo se mu natočit během jeho bohaté kariéry dost velice zdařilých filmů ( z nichž některé mám velice rád), takže jej považuji za hodně dobrého režiséra. Tady ovšem šlápl trochu vedle. Očekával jsem od něj další solidní giallo, ale dostalo se mi jakéhosi odvařeného thrilleru, který rozhodně svým kolegům moc velkou čest neudělal. Po hororové stránce to bylo dost slabé – absence potřebné atmosféry byla citelně znát. Přitom Lucio se vždy vyznačoval hlavně tím, že dokázal vytvořit hustou atmosféru (nejen u gialla, ale i ostatních subžánrů) a hlavně svými gore scénami. Tady se ovšem divák nedočká ničeho z výše uvedeného.

Po detektivní stránce už to bylo trošku lepší, ale ani tady nečekejte žádné zázraky. První dvě mord scény ještě ujdou a drží se poctivé šablony podobně laděných kousků, ovšem s postupem času z celého filmu vyprchá i zbytek náznaků jakéhokoliv napětí. Nebýt dobrého výběru pohledných hereček, asi bych se na to ani nedodíval. Polonahá děvčata, zajímavé taneční úbory a sexy hlavní hrdinka Olga Karlatos (která se rozhodně umí odvázat mnohem více) – to jsou tak jediná pozitiva celého filmu.

Ohodnotit Smrtící sponu je tak velice těžké, protože kdybych to měl brát z hororového hlediska, tak nemůžu dát víc jak 10%. Chyběla potřebná atmosféra, napětí, herecké výkony slabé, hudba taky nic moc. První dvě vraždy dobré, potom už šlo o nudný stereotyp. Takže jedinými klady pro mne zůstává hlavní hrdinka, pěkné holky a ty dvě vraždy.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat