0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 6. 2016

Gatto nero (1981)

 Tahle černá kočka nepřináší jen smůlu, ale i zaručenou smrt!

Na anglickém venkově dojde k tragické nehodě, při níž uhoří jeden muž ve svém autě. Zrovna v tu dobu do vesnice přijíždí i mladá americká turistka Jill, která se zde snaží získat fotografie ze staré krypty pro svůj článek. Poté co zmizí páreček mladých milenců požádá bezradná místní policie o pomoc Scotland Yard. Inspektor Gorley se zrovna přívětivého přivítání nedočká, ale ihned se pouští do vyšetřování. Bohužel dřív než narazí na nějakou stopu, je nalezeno další mrtvé tělo. Tentokrát se obětí stal místní ožrala. Gorley poprosí mladou Jill, aby vyfotografovala místo činu a ta si všimne kočičích škrábanců na mužově ruce. Dá si vše do spojitosti s podivným panem Milesem, kterého den před tím navštívila. Miles se považuje za „médium“ a podle místních si často chodí povídat s duchy na místní hřbitov. Muž jí vyprávěl o své černé kočce, kterou ovládá samotné zlo. Nikdo zprvu nevěří takovému tvrzení, ale všechny nalezené důkazy i různá svědectví skutečně ukazují na kočičí přítomnost u všech mrtvých…



Český název: Černá kočka
Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1981
Délka: 92 min
Země: Itálie
Alternativní název: The Black Cat

Hrají:
Patrick Magee...(profesor Robert Miles)
Mimsy Farmer...(Jill Trevers)
David Warbeck...(inspektor Gorley)
Al Cliver...(Wilson)
Dagmar Lassander...(Lillian Grayson)
...a další


Mám rád všestranné režiséry a Fulci byl jedním z nich. Podařilo se mu natočit několik opravdových skvostů, ale i kousky hraničící s ODPADEM. Černá kočka je někde uprostřed. Dle mého se Lucio zhostil námětu dle povídky E.A. Poea docela dobře. Hlavně tedy po svém a vdechl mu vlastní osobité kouzlo. Především bych pochválil vyobrazení anglického venkova. Na jednu stranu to vypadalo na poklidné místečko, kde bych klidně strávil zbytek života, ale zas na tu druhou bych se mu vyhl obloukem. Zvláště kdybych uviděl venku pobíhat černou kočku. A to nejsem ani moc pověrčivý. Každopádně takového domácího mazlíčka bych doma určitě mít nechtěl.

Místy se zde podařilo navodit velice příjemnou atmosféru a to i díky dobře zvolenému hudebnímu doprovodu. Dá se tu skutečně narazit na několik velice povedených scén, při kterých i zamrazí a to hlavně díky dobré práci kameramana. Pohled do ďábelských kočičích očí nenechá slabší povahy ani na chvíli oddechnout. Trošičku bych však Fulciho pokáral za některé triky. Dalo se tu narazit i na ty slušné (rozkládající se tělo, hořící obličej,atd…), ale na můj vkus až moc i na ty „umělejší“ viz netopýři a v některých momentech i samotná kočka nevypadala moc živě…

V neposlední řadě bych chtěl pokárat i nevyváženost samotného příběhu. Ponuré scenérie střídaly nudné pasáže, při kterých jsem to několikrát málem „zapíchl“. V rámci možností to bylo sice jakž takž vyvážené, ale přece jenom se na tom dalo ještě více zapracovat. I díky tomu se mi tento film jeví jako průměrné Fulciho dílo, které určitě stojí za shlédnutí, ale že bych si jej musel pouštět každý týden? To asi ne. 

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat