0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 6. 2016

Cartaio, Il (2004)

 Pojďme si zahrát poker s Dariem Argentem o život mladých dívek…

Anna Mari pracuje jako policistka v Římě. Atraktivní žena má kolem sebe stále více nápadníků i z řad svých kolegů, ale jak se zdá – stala se objektem zájmu i psychopatického vraha. Ten jí prostřednictvím emailu vyzve k video pokeru, ve kterém si zahrají o nedávno zmizelou britskou turistku. Na nátlak vrchního komisaře s ním Anna odmítne hrát a o několik dní později je v řece nalezeno zohavené tělo mladé ženy. Tím to však celé nekončí. Brzy následuje další výzva ke hře o jinou dívku, bohužel i tentokrát vyhraje vrah. Na pomoc svým italským kolegům přichází irský policista John Brennan, který přijel vyšetřit vraždu první oběti. Spolupráce s Annou však kromě vzájemných sympatií kýžené ovoce nepřináší. Umírají další dívky a tak policistům nezbývá nic jiného, než na pomoc přizvat mladého hráče, který by snad dokázal psychopata v pokeru porazit. Otázkou však zůstává, zdali vrah dokáže dodržet své slovo, nebo se uchýlí k dalším nekalým praktikám…



Český název: Karetní hráč
Režie: Dario Argento
Rok výroby: 2004
Délka: 103 min
Země: Itálie
Alternativní název: Card Player, The

Hrají:
Stefania Rocca...(Anna Mari)
Liam Cunningham...(John Brennan)
Claudio Santamaria...(Carlo Sturni)
Silvio Muccino...(Remo)
Cosimo Fusco...(Berardelli)
...a další


Dario vždy patřil k mým nejoblíbenějším režisérům a řadu jeho filmů mám velice rád. Tady však musím souhlasit s některými názory, že tento film patří mezi ty jeho slabší kousky. Zatímco většinou jeho gialla (a ne jen ony) oplývali skvělou atmosférou a propracovaným scénářem, tak tady se značně polevilo a to skoro na všech frontách. Pořádnou dávku napětí aby tu člověk pohledal a ani práce s kamerou už nebyla tak solidní, jako tomu bývalo dobrým zvykem. Nevím, snad si Argento vybral slabší chvilku, ale i tak se mu s vypětím všech sil podařilo ukočírovat vše tak, aby z toho vznikl alespoň průměrný kousek.

Pravdou je, že začátek mě moc neoslovil, ale jakmile proběhla druhá vražda a režisér nám ukázal i ony „únosy“ potencionálních obětí, začala se tu a tam objevovat i slušná atmosféra. Ta se však začala stupňovat až ke konci filmu, což byla velká škoda. Místy se tu totiž vyskytovalo dost nudných pasáží a zbytečných dialogů, které jen zdržovaly od již tak nepříliš záživného tempa příběhu. Naštěstí nechybí pěkné děvčata (i hlavní hrdinka stála za hřích), takže se bylo na co dívat. Přece jenom však dávám přednost klasickému giallu a postupné detektivní práci. Hrát poker přes PC a být ochuzen o detailní záběry jednotlivých mord scén – to mi vadilo asi nejvíce.

Přece jenom kvalitní porce gore není nikdy k zahození. Tady jsme však o to byli zbytečně ochuzeni. Naštěstí se Dario tímto experimentem nenechal ovlivnit natrvalo a vrátil se zpět k tomu, co ho zdobilo předtím. Tedy ne jeho, ale jeho filmy. Nelze mu upřít snahu přijít s něčím odlišným, ale přece jenom jeho fandové jsou již zvyklí na nějaký ten nadstandard a tohle je dozajista nemohlo uspokojit. Závěrem bych chtěl jen upozornit, že jedné z vedlejších rolí (unesená dcera vrchního komisaře) se ujala režisérova dcera Fiore.  

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat