0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 6. 2016

Blackout (2008)

 Tři lidé uvěznění ve výtahu, vzrůstající panika a vzájemná nevraživost...No prostě již mnohokrát zažité klišé, které už dnes ani nikoho nerozhází.

V jednom z činžovních domů se chystá rozsáhlá rekonstrukce a tak většina nájemníků odjíždí pryč za klidem. To však neplatí pro ústřední trojici tohoto filmu, která zůstane nečekaně uvězněna ve výtahu. Navzájem se neznají, ale spojuje je víra, že je brzy někdo vysvobodí z jejich „vězení“. Jenže jak čas plyne a nikdo nepřichází na pomoc, propuká panika, vzájemná nevraživost a začne se to nepěkně projevovat hlavně na jejich psychice. Každý z nich do výtahu nastoupil z jiného důvodu, ale všichni skrývají nějaké to tajemství, které postupně začne vyplouvat na povrch.



Český název: Zatmění
Režie: Rigoberto Castaneda
Rok výroby: 2008
Délka: 85 min
Země: USA


Hrají:
Amber Tamblyn...(Claudia)
Aidan Gillen...(Karl)
Armie Hammer...(Tommy)
...a další


Už je to nějaký ten pátek, co jsem viděl naposledy nějaký ten film, ve kterém zůstal někdo uvězněný ve výtahu, nebo byl právě tento prostředek k dopravě nástrojem k zabíjení. Většinou však právě tyto kousky moc nevyhledávám, protože jen málokdy sebou přinesou nějaké to oživení. No a Blackout nám rozhodně nic nového nepřinesl. Scénárista nám naservíroval další průměrný scénář, který vás spíš pomalu uspává, nežli by ve vás vyvolal klaustrofobické peklo a zvýšený tep. Přitom právě toto prostředí nabízí ještě pořád dost možností, jak si získat diváka na svou stranu. Znám spoustu lidí, kterým nedělá jízda ve výtahu zrovna moc dobře a ani já sám se necítím nadvakrát v těch starých vrzajících krámech ( a to mi obecně výšky vůbec nevadí).

Těšil jsem se na propracovanou psychologickou hru, kdy až do poslední chvíle nebudeme vědět, komu nakonec rupnou nervy nejvíc. Ovšem to by nám to nesměli tvůrci vyslepičit již zhruba v polovině filmu v jedné ze vzpomínkových pasáží. Ony ty flashbacky ovšem byly snad tím nejlepším, co nám tu bylo vůbec nabídnuto. Alespoň jsme se útržkovitě dozvěděli něco ze života všech tří postav. Bohužel jakmile jsme se přesunuli do reality, započala nuda. Režisér prostě téměř za celou dobu nedokázal navodit potřebnou (tíživou) atmosféru a děj spíše uspává. Teprve ke konci přišlo zlepšení, ale to bylo žalostně málo.

I proto jsem alespoň očekával příznivý vítr, který zavane z hereckých výkonů. Vždyť ústřední trojice byla složená ze zkušených herců a herečky. Jenomže to by jim musel být scénář a hlavně dialogy ušitý na míru. Jediné co bych opravdu pochválil, byla práce kameramana. Alejandro Martínez odvedl poctivou práci v rámci svých možností. Zvláště při mučící scéně si to ten bastard musel vyloženě užívat. Byla jen velká škoda, že finální osud výtahu byl odfláknut digitálním hnusem.


Blackout tak bohužel v mých očích nedosahuje ani průměrné kvality. Když sečtu všechna pro a proti, tak jsem se u jeho sledování spíše nudil. Postrádal jsem pořádnou atmosféru, napětí i nějaký pořádný (a hlavně nečekaný) zvrat. Leč něčeho jsem se nedočkal vůbec a něčeho jen v opravdu malé míře. Pokud máte rádi podobně laděné filmy, tak se podívejte raději po jiném „výtahu“.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat