0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 6. 2016

Belphégor - Le fantome du Louvre (2001)

 Slaboučký francouzský film o nelítostném Fantomovi z Louvru…

V Louvru se stal nejnovějším předmětem bádání sarkofág, na který se jaksi „pozapomnělo“. Dobře zachovalá mumie však skrývá děsivé tajemství, které svým nerozvážným jednáním zaměstnanci muzea vypustí do světa živých. Vysvobozený přízrak si za svou oběť vyhlédne pohlednou Lisu, která bydlí nedaleko. Od té chvíle se začnou v Louvru za podivných okolností umírat členové ostrahy. Na pomoc je přivolán starý inspektor, který měl s Belphégorem již co do činění v minulosti. Není to totiž poprvé, co Fantom řádí v muzeu, do něhož byl před léty přivezen…



Český název: Belphegor: Fantom Louvru
Režie: Jean-Paul Salomé
Rok výroby: 2001
Délka: 97 min
Země: Francie


Hrají:
Sophie Marceau...(Lisa / Belphégor)
Frédéric Diefenthal...(Martin)
Michel Serrault...(Verlac)
Julie Christie...(Glenda Spender)
Jean-François Balmer...(Bertrand Faussier)
...a další


Další z řady filmů, které mě zaujalo především hereckým obsazením na obalu DVD, nežli poté samotným dějem. Popravdě jde o dost nepovedený kousek. Přitom ze začátku to zas až tak zle nevypadalo. Objevení sarkofágu i jeho převoz do Francie probíhalo v rámci přijatelnosti a dokonce se dalo překousnout i odporné digitální ztvárnění samotného přízraku. Jakmile se na scéně objevila Sophie, začal jsem si libovat ještě více (protože tuto francouzskou divu mám hodně rád). Bohužel tentokrát všechno vyhořelo na slabém scénáři a ani se nám tu moc neodhalila (tedy v jiných filmech toho bylo k vidění více…). No vlastně ona byla snad tím jediným pozitivním prvkem na celém filmu.


Chvílemi jsem si připadal, jako bych vlastně ani nesledoval horor, ale spíše jakousi komedii. Přehrávající herci, špatné efekty i triky (viz černý přízrak pohybující se na kolečkách), naivní scénář a ještě k tomu jedno klišé střídalo to druhé. To je vážně tak jednoduché se několikrát po sobě dostat do přísně střeženého Louvru??? Dokud byla na scéně ta stará babča, tak jsem se ještě i zasmál, ale později šel humor stranou a nastalo jedno velké trápení. Jak tvůrců a herců, tak i diváků, aby to vůbec dokoukali do konce. Místy se tu sice vyskytly jakési náznaky slušné atmosféry, ale ty se během několika okamžiků vždy vypařili jak pára nad hrncem.


Navíc jsem očekával, že Frédéric Diefenthal přinese jisté oživení do jinak nudného filmu, jak je mu podobné (v Taxi Taxi se mi opravdu líbil), ale i na něm byla vidět jistá nervozita, nebo snad i nechuť předvést alespoň svůj standart kvůli malému honoráři? No nevím, ale stejně jako Sophie se na to měl raději vybodnout. Belphégor tak v mých očích zůstal daleko za očekáváním, protože se z toho dalo vytřískat mnohem víc. Není to vyložený ODPAD, ale do průměrného filmu to mělo taky hrozně daleko. 


Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat