0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 5. 2016

Zombie Movie (2010)

 Český studenský zombie film, který nedopadl zas až tak špatně, jak jsem zprvu očekával.

Mladá dvojice si chce užít romantické chvíle u vody, ale jsou vyrušeni dopadem neznámého tělesa z nebes, po němž začne doslova „vřít“ hladina. Oba se raději vrátí do města, ale tím problémy teprve začínají. Lucii se brzy udělá špatně a její přítel Jakub, který o záletech nic neví, se jí rozhodne vzít do nemocnice. Venku však mezitím vypukne nákaza, která z lidí udělá zombie. Boj o holé přežití tak může začít!


Režie: George Pinkava, Ondřej Javora, Martin Kaňůrek
Rok výroby: 2010
Délka: 45 min
Země: Česká republika

Hrají:
Martin Hunař...(Jakub)
Aneta Sládková...(Lucie)
Martin Kaňůrek...(Tom)
Tomáš Kozák...(Brut)
Ivan Pinkava...(The Boss)
...a další


Čas od času si najdu čas i na nějaký ten český amatérský film, kterých existuje celá řada, ale popravdě je moc nevyhledávám. Občas se mezi nimi najde nějaký ten klenot, ovšem většina z nich je jen ztrátou času. Nicméně jsem se rozhodl dát partě studentů šanci, přestože již samotný název snímku napovídal, že v něm půjde o zombie tématiku (kterou jak již víte, moc nemusím). No a zas až tak hrozné to nebylo. Vezmeme li v úvahu nízký rozpočet, nezkušenost tvůrců a fakt, že se tu dá natrefit na několik slibných momentů. Samozřejmě i těch horších, ale pojďme pěkně popořadě.

Všem je zřejmě jasné, že se tady nedočkáme zrovna originálního námětu, ale tvůrci se v rámci svých možností snažili držet subžánrového pojetí celkem dobře a přestože je jejich dílo zařazeno mezi akční thriller, viděl bych to spíše na na hororovou komedii (místy až parodii). Čemuž by i odpovídali amatérské herecké výkony mladých herců. To jim však nechci nějak zazlívat. Za pozornost určitě stojí i zajímavý střih a práce s kamerou, která nebyla vůbec špatná. Poněkud horší už to bylo s některými triky (viz digitální cákance, výbuchy, ale jak už jsem řekl, to musím přičíst na vrub malému rozpočtu). Stejně jako mnohým jiným, mi však dost vadil onen přítomný „dabing“ vlastních slov, který mi místy až „trhal“ uši.

Nenarazit tu na ono pověstné žánrové „klišé“, byl by to asi opravdu zázrak. Jak vidno jsou však tvůrci dozajista fandové zombie filmů a tak bylo logické, že se tomuto nešvaru nevyvarují ani oni. Bohužel se jim zalíbily i ty ultra rychlé „svině“, které u zombie nesnáším asi nejvíc ze všeho. Když už tak dávám přednost staré klasice. Asi nejvíc jsem ocenil přítomnost vedlejší postavy Bruta, která na krátkou chvíli okořenila tento snímek. Škoda, že nedostala více prostoru. Za co však tvůrce musím pokárat nejvíc, je dost slabý závěr filmu (na můj vkus zbytečně moc ukecaný) a potom fakt, že jsem viděl jednoho zombíka (v oranžové mikině, nebo snad triku s dlouhým rukávem?) „umírat“ hned několikrát v krátkém časovém intervalu. Jako chápu, že vás tam moc nehrálo, ale alespoň jste si mohli při jednotlivých scénách vyměnit oblečení!

Oficiální stránky:

Zombie Movie tak určitě v mých očích nedopadl zas až tak špatně, jak jsem předpokládal ještě před jeho spuštěním. Na české poměry to vidím na čistý průměr, který má štěstí v tom, že netrvá moc dlouho. Ke konci už tomu totiž začala docházet šťáva a být to ještě o trochu delší, tak jdu s hodnocením určitě dolů.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat