0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 5. 2016

Furnace (2007)

 Zvýšený počet sebevražd vězňů v nejstřeženější věznici, přivede detektiva Turnera k nejděsivějšímu případu své kariéry.

Detektiv Turner je povolán k případu podivné sebevraždy dozorce z nechvalně proslulé věznice. Historie tohoto místa je obestřena mnoha záhadnými událostmi z minulosti, ale i vysokým počtem sebevražd vězňů v poslední době. Povídá se, že vše začalo od doby, kdy byl zavražděn jeden z bývalých ředitelů, jeho dcera zmizela beze stop a úplně vyhořelo jedno z křídel věznice. To bylo následně zazděno, ale nové vedení přikázalo zbourat zeď a všichni kdo vstoupili do těchto prostor, poté umírají. Stojí snad za vším někdo z vězňů, který nechce aby hrůzy minulosti opět vyplavaly na povrch, nebo je za vším něco nadpřirozeného? Něco, nebo někdo, kdo touží po pomstě? 



Český název: Výheň
Režie: William Butler
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Michael Paré...(Detektiv Michael Turner)
Jenny McShane...(Dr. Ashley Carter)
Tom Sizemore...(Frank Miller)
Ja Rule...(Terrence Dufresne)
Danny Trejo...(Fury)
Kelly Stables...(Karen Bolding)
...a další


V poslední době jsem se vrhl na filmy v nichž hraje Michael Paré a tak jsem si samozřejmě nesměl nechat ujít ani Výheň. Herecké obsazení nevypadalo vůbec zle, přestože Trejo i Sizemore v poslední době hrají převážně v odpadních kouscích. Přece jenom jsem se však nechal zlákat zajímavým distribučním obsahem tohoto filmu, což jak se následně ukázalo nebylo nic jiného, nežli mazaný reklamní tah. Na filmy „podle skutečných událostí“ už začínám mít v poslední době averzi, ale úvodní titulky a obrázková pasáž, mě dokázaly opravdu navnadit. Očekával jsem slušnou duchařskou jízdu z vězeňského prostředí, ale dostalo se mi jakéhosi patosu s mysteriózní příchutí, po které vám nakonec zůstane jen trpkost v ústech.

William Butler nikdy nebyl moc dobrý herec, ale coby scénáristovi a režisérovi se už párkrát podařilo stvořit alespoň průměrnou podívanou, která rozhodně nepatří do odpadu. I tady se mu místy podařilo navodit příjemnou atmosféru – bohužel prostředí věznice, potažmo ohořelé křídlo nabízelo mnohem více možností, nežli bylo nakonec využito. Přitom stačilo vykašlat se na to otravné oranžové světlo, trhání kamery ze strany na stranu a raději naservírovat divákovi pořádnou dávku lekacích scén a brutality. Jenže to by musel mít režisér pořádné koule a zřejmě i větší rozpočet.

Místo toho se spokojil s lacinými digitálními efekty (přitom maska ohořelé dívenky nevypadala vůbec špatně), trochou krve a několika lekačkami. K dobru mu připočítám slušný hudební doprovod, který výrazně dopomohl k vytvoření alespoň průměrné dávky napětí a výběr pěkných hereček. Což je ovšem na druhou stranu žalostně málo. Nejvíc si to v mých očích pohnojil tím finálním rozuzlením zápletky, které jen dokonalo toto dílo zmaru a marných nadějí v dobrou podívanou. Takže ve finále tomu nemůžu dát ani průměrné ohodnocení, protože zápory tu převažují na plné čáře. No a popravdě jsem se u toho místy i neskutečně nudil. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat