0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 2. 2016

Crow, The (1994)

Někdo je schopný pro úspěch i zabíjet. Jiný musí zemřít, aby se stal legendou!

Rokový muzikant Eric a jeho snoubenka Shelly jsou zavražděni čtyřčlenným gangem. Za jejich smrt však nebyl nikdo potrestán a tak musí přijít spravedlnost sama v podobě černé vrány. Přesně rok po tragické události tak dostane zbloudilá Erikova duše šanci na pomstu. Touha po odplatě za Shellynu smrt, žene Erika vpřed. Nadešel čas zúčtování a tentokrát to bude on, kdo nebude mít s nikým slitování!


Český název: Vrána
Režie: Alex Proyas
Rok výroby: 1994
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Brandon Lee...(Eric Draven)
Rochelle Davis...(Sarah)
Ernie Hudson...(seržant Albrecht)
Michael Wincott...(Top Dollar)
David Patrick Kelly...(T-Bird)
Michael Massee...(Funboy)
...a další


Na začátku 80. let stvořil kreslíř James O'Barr stejnojmenný komiks, který se stal předlohou tomuto filmu. Krutý mysteriózní příběh o násilné smrti, lásce až za hrob a následné pomstě za nikdy nepotrestaný zločin dodnes patří mezi nejoblíbenější komiksy všech dob. Proto bylo jen otázkou času, kdy se jej někdo pokusí zfilmovat a Alex Proyas se nebál riskovat, což mu solidně nastartovalo kariéru. Nikdy se asi nedozvíme zda by se film stal „kultovní“ záležitostí, kdyby při natáčení nezemřel Brandon Lee, ale to nic nemění na tom, že se tento film opravdu povedl.

Hlavním pilířem celého filmu je skvěle zvládnutá atmosféra. Postupné gradování mysteriozního příběhu nabitého potemnělým gotickým nádechem a především luxusním hudebním doprovodem, doslova usadí diváka do sedaček. Chaos panující v ulicích Detroitu přinesl tu správnou špinavost, která ještě více okořenila již tak smutnou zápletku. Nějak nevyhledávám příběhy o velké lásce a následné pomstě, ale v tomto případě jsem prostě musel udělat výjimku. V mládí jsem Vránu viděl mnohokrát a ani teď občas neodolám, abych si jí nepustil znovu.

Samozřejmě nesmím ve své recenzi opomenout ani představitele hlavního hrdiny. Bez něj by byl totiž film jen poloviční. Brandon Lee se mohl dočkat závratné kariéry, jenže na rozdíl od režiséra za úspěch tohoto filmu zaplatil svým životem. Jeho smrt během natáčení se ještě po mnoho let stala námětem mnoha nejrůznějších spekulací (proč k tomu vůbec došlo). Jeho matka vysoudila „trochu“ peněz, herec Michael Massee se stal terčem nenávisti fanoušků a jak se později ukázalo, natáčení filmu postihlo ještě několik dalších nehod. Brandon chtěl vykročit ze stínu svého otce a nadobro se zbavit „zaškatulkování“ béčkového herce, ale musel za to zaplatit cenu nejvyšší. Nakonec se zbytek scén dotočil díky záskoku (dvojníkovi).

Vrána se tak dostala do podvědomí diváků nejen díky svému filmovému příběhu, ale i podivným okolnostem. To však nic nemění na tom, že film fungoval jako celek a divák se u něj určitě nudit nebude. Nemůžu jinak, než hodnotit nadprůměrem. 

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat