0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 2. 2016

Butterfly Effect 3: Revelations, The (2009)


 Nedodržování vlastních pravidel, může mít katastrofické následky nejen pro vás samotné, ale i lidi kolem vás!
Sam pomáhá místní policii řešit složité případy, při kterých se jim dlouhodobě nedaří chytit vrahy. Využívá k tomu své „jasnovidecké“ schopnosti, ale jen pár zasvěcených ví, že byl obdarován mnohem nebezpečnějšími silami. Dokáže totiž cestovat časem do minulosti a může ovlivňovat chod událostí. Snaží se však držet přísných pravidel, které si sám dal, protože může dojít ke katastrofickým scénářům, jenž mohou ovlivnit životy jiných. Jednoho dne jej kontaktuje stará známá Elizabeth, sestra jeho bývalé přítelkyně, která byla brutálně zavražděna. Ta je přesvědčená, že muž který byl usvědčen ze sestřiny vraždy je nevinný. Sam jí nejprve odmítá pomoci, ale nakonec se i přes protesty své vlastní sestry Jenny (která mu při jeho cestách do minulosti pomáhá), rozhodne vrátit v čase. Poruší však svá vlastní pravidla a odstartuje tím děsivé události, které budou mít fatální následky i pro něj samotného.



Český název: Osudový dotek 3
Režie: Seth Grossman
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Chris Carmack...(Sam Reide)
Rachel Miner...(Jenna Reide)
Kevin Yon...(Harry Goldburg)
Lynch R. Travis...(detektiv Dan Glenn)
Sarah Habel...(Elizabeth Brown)
...a další


Bylo jen otázkou času, kdy se The Butterfly Effect dočká dalšího pokračování. Zatímco původní film si získal celou škálu příznivců, dvojka už tak slavně nedopadla. Grossman šel s kůží na trh, vědom si všech rizik, které to obnáší, ale nechtěl jí prodat lacino. Bylo mu jasné, že pokud se rozhodne přijít jen s další napodobeninou, kritikové jej roztrhají zaživa. Naštěstí se scénáristce podařilo připravit obstojný příběh, který okořenila potemnělou detektivní zápletkou. Nebudu vám mazat med kolem úst a tvrdit, že trojka je geniální dílo, protože to není ani pravda, ale přece jenom z toho vzniklo obstojné průměrné dílo, které určitě stojí za pozornost.

Původní myšlenka se sice již nadobro vytratila z této série, ale na rozdíl od druhé dílu tu tvůrce zapracoval hlavně na atmosféře. Když už byl film presentován pod hlavičkou After Dark Horrorfest III, bylo jasné, že divák očekává trochu něco jiného než jen obyčejné drama. I proto se na scéně objeví slušná dávka mord scén, trochu té cákající krve a maskovaný zabiják. Bohužel si však dovolím tvrdit, že nejvýraznější problém vidím v tom, že režisér prostě neumí vybudovat potřebné napětí. Místo aby atmosféra pořádně gradovala, jsme odbytí zběsilým střihem, který hlavně mě kazil požitek z jednotlivých vražd.

Za to porce minut určená pro závěrečné titulky byla skutečně vražedná. K dobru však musím přičíst opět výběr hereckého obsazení. Podobně jako u předešlých dílů i zde, se mi projev hlavního hrdiny líbil. Carmack si nevedl vůbec zle a ukázal, že dokáže být tahounem celého filmu. Asi nejvíc mě však potrápila změna autora hudby, protože Adam Balazs, prostě nedokázal navázat na Subyho stanovenou laťku. Nu což na plat, každý den není posvícení. Butterfly Effect 3 tak určitě této sérii ostudu neudělal. Jde sice jen o průměrný film, ale líbil se mi nápad přijít s něčím novým. Jen škoda, že režisér nedokázal naplno využít potenciál, který se tu nabízel.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat