0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 1. 2016

Ghoulies IV (1994)

Jim Wynorski totálně pohřbil tuto sérii!

Jonathan již dávno není tím potrhlým mladíkem, který koketoval s černou magií a prováděl tajemné obřady. Zestárl a stal se z něj detektiv. Jeho minulost jej však má brzy opět dostihnout. Právě byl povolán k případu vandalismu s místním muzeu. Někdo se vloupal do skladu, stráže zmizely a na zemi zůstal nakreslený pentagram. Zdá se, že kromě stráží nic nechybí, ale nikdo si nevšimne dvou podivných bytostí, které policisty zpovzdálí sledují. Jde o potrhlé skřítky z jiné dimenze, kteří se pokusí získat podivný červený kámen, který Jonathan nosí na krku. Nejsou však sami, kdo jej chtějí dostat do své moci. Je zde i šílená vražedkyně Alexandra, kterou pojí k Jonathanovi jejich děsivá minulost.


Český název: Skřítci
Režie: Jim Wynorski
Rok výroby: 1994
Délka: 84 min
Země: USA


Hrají:
Peter Liapis...(Jonathan Graves)
Barbara Alyn Woods...(Kate)
Stacie Randall...(Alexandra)
Raquel Krelle...(Jeanine)
Tony Cox...(Ghoulie Dark)
Arturo Gil...(Ghoulie Lite)
a další


Ghoulies sice nepatří mezi moje nejoblíbenější hororové série, ale předchozí tři díly mě dokázali alespoň rozesmát svým humorným pojetím. I proto jsem očekával, že i poslední díl se ponese na podobné vlně, jenže to by jej nesměl mít na svědomí režisér Jim Wynorski. Tenhle chlapík sice natočil několik zajímavých filmů, ale většina jeho kousků se pohybuje pod hranicí průměru a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Ba co víc si klidně dovolím tvrdit, že tento díl je nejhorší z celé série. Především mě na tom všem nejvíc štvalo to, že se Ghoulies ( o které tu mělo jít především) objeví jen ve vzpomínkových pasážích, kterých tu bylo jako šafránu.


Místo nich tu hrají prim dva liliputáni, jejichž masky sice byly celkem pěkné a vykouzlí i několik povedených hlášek, ale už to prostě nebylo ono. Ony bizarní masky pekelných tvorů z předešlých dílů byly prostě lepší a hlavně zábavnější. To byl ovšem jen první kámen úrazu. Kvalita scénáře šla rovněž rapidně dolů a o hereckých výkonech se už nebudu bavit raději vůbec. Sice se tu objevil hrdina z prvního dílu, přestárlý Peter Liapis, ale zbytek to byla jedna velká katastrofa. Stacie Randall v latexovém oblečku byla sice sexy, ale to bylo tak všechno.


Očekával jsem alespoň slušnou dávku černého humoru, ale kromě několika náznaků, bych tento film spíše označil za jednu velkou nudu plnou laciných triků, stupidních dialogů a brakového scénáře. Mrtvých je tu sice dost a dočkáme se i několika „akčnějších“ pasáží, ovšem jejich zařazení se nejvíce přibližovalo leda tak do „céčkové“ kategorie. Šílený Jim tuto sérii prach sprostě pohřbil a nezachránil to ani návrat původního hrdiny. Takže se mě zmocnila spíše hořkost, nežli bych si film užil. Bohužel tomuto paskvilu se nedá dát ani průměrné hodnocení. Takže když přivřu jedno oko dám tomu alespoň pár procent za sexy Stacie Randall a tu přestřelku v supermarketu. 


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat