0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2016

Fog, The (2005)

Démonická mlha sebou přináší krvavou odplatu za dávnou křivdu a utrpení.

Obyvatelé přímořského městečka Antonio Bay se chystají na oslavu stého výročí od jeho založení. Nikdo z nich nemá ani tušení, že se k nim od moře žene hustá mlha, která v sobě skrývá děsivé tajemství z minulosti. Staré křivdy si žádají krvavou odplatu, které nemá být nikdo ušetřen. Před léty totiž čtyři hlavní zakladatelé městečka záměrně podvedli skupinu malomocných, které nejenom okradli o všechny cennosti, ale ještě je nechali uhořet na jejich lodi. Duchové obětí se nyní vracejí z hlubin, aby pod přikrývkou husté mlhy šířili zkázu a smrt.

Český název: Mlha
Režie: Rupert Wainwright
Rok výroby: 2005
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Tom Welling...(Nick Castle)
Maggie Grace...(Elizabeth Williams)
Selma Blair...(Stevie Wayne)
Adrian Hough...(Otec Malone)
DeRay Davis...(Spooner)
...a další



Pětadvacet let starou Carpenterovu Mlhu mnozí označují za kultovní záležitost, ale já jsem z ní zrovna dvakrát odvařený nebyl. Znal jsem několik lepších filmů, které tento režisér natočil a tak jsem jí dal jen lehce nadprůměrné hodnocení (70%). Tento remake je však mnohem horší a to asi úplně ve všem. Nejde sice o úplný propadák, ale dle mého názoru byl jeho vznik, naprosto zbytečný. Režisérovi se prostě nepodařilo vytěžit ze scénáře tolik, jako jeho předchůdci a hlavní příčinu vidím i v tom, že byl původní scénář lehce obměněn, což mu paradoxně dost ublížilo. Kostra příběhu zůstala sice stejná, ovšem nejvíce utrpěla újmu samotná atmosféra.

To co zdobilo původní film, tady prostě nefungovalo. Celé mi to přišlo zbytečně zbrkle natočené, napětí se objevovalo jen místy a atmosféra díky tomu stagnovala. Našlo by se tu několik slibných scén, jenže mezery mezi nimi byly vyplněny slabými dialogy a množstvím nelogických momentů. Jakoby většina rozpočtu padla na honorář hlavních hvězd a až potom se dostalo i na speciální efekty. Digitální mlha však v žádném případě nenaháněla takový strach, jako v originále a „návštěvníci ze záhrobí“ už vůbec ne. Spíše mi to trochu připomínalo jakousi formu parodie. Což byla vážně škoda, zvláště když se na place pohybovalo několik známých tváří.

No a byli to právě herci, kteří udrželi snesitelnost filmu doslova nad vodou (nebo před mlhou?). Selma Blair předvedla slušný výkon, který okořenila jednou „sexy scénou“. Bohužel její postava nedostala zas až tolik prostoru, aby naplno využila svůj herecký talent. Takže jí musela zastoupit Maggie Grace, kterou jsem v první chvíli ani nepoznal. Ani ta si nevedla vůbec zle, což byla jediná záchrana, protože zbytek herců tu byl spíš jen do počtu. Mohla za to snad nezajímavá charakteristika ostatních postav? Možná…

The Fog tak zaujímá v hororovém žánru jen místo zbytečného remaku, který stačí vidět jen jednou. Nenašel jsem na něm vůbec nic, proč bych si jej musel ještě někdy pouštět znovu. I proto mu nemohu dát ani průměrné hodnocení.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat