0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 8. 2015

Strange Behavior (1981)


Hrůzné vědecké experimenty a série vražd zcela ochromí jinam poklidné městečko Galesburg.

V malém městečku Galesburg zemře rukou brutálního vraha několik mladíků. Místní policista John Brady je však přesvědčen, že nejde jen o jednoho pachatele. Během vyšetřování si povšimne podivného chování některých studentů místní univerzity, ze kterých se během několika dní stanou doslova Einsteinové. Stopy jej přivedou až k neetickým univerzitním experimentům, odehrávajících se za zavřenými dveřmi laboratoře s číslem 104. Mnohem horší je však to, že se k tomuto experimentu přihlásil i jeho syn Pete a i jeho chování se brzy začne rapidně zhoršovat.



Český název: Divné chování
Režie: Michael Laughlin
Rok výroby: 1981
Délka: 87 min
Země: Austrálie / USA / Nový Zéland
Alternativní název: Dead Kids

Hrají:
Dan Shor…(Pete Brady)
Michael Murphy…(John Brady)
Arthur Dignam…(Dr. Le Sange / Nagel)
Fiona Lewis…(Gwen Parkinson)
Louise Fletcher…(Barbara Moorehead)
…a další



K tomuto starému slasheru jsem se nedávno dostal jako „slepý k houslím“. V Levných knihách ho prodávali za 40kč a jelikož se mi australské, potažmo novozélandské filmy líbí, prostě jsem neodolal. Navíc si nešlo nevšimnout, že má scénář na svědomí Bill Condon (Chicago, Dreamgirls). K mé smůle to však pro něj i režiséra Michaela Laughlina byla jejich prvotina, což jsem však nevěděl. Již úvodní „stínová“ vražda mi vzala veškeré iluze, že by mohlo jít o kvalitní horor a bohužel v podobném duchu se svezl i zbytek filmu (stejně jako zbytek vražd).

Přitom zajímavý potenciál (nápad) se tomu upřít nedá, jen zůstal využit tak napůl. Ospalé městečko, kde se nikdy nic zajímavého nedělo a jediným vzrušením jsou bláznivé párty omladiny, přímo vybízelo po vzoru jiných starých slasherů k rozpoutání potřebného masakru, jenomže to by se tvůrci nesměli uchýlit ke gumovým gore scénám, kterým navíc předcházely zdlouhavé hrátky maskovaného vraha s obětí. Možná by na tom nebylo nic špatného, kdyby se do toho vložila potřebná dávka napětí a vše nevypadalo tak komicky (viz nahánění mladé dívky k bazénu).

Když k tomu připočítám i vědecké experimenty, ve kterých šlo o ovládání a změnu mysli, chtělo se mi při závěrečných titulkách skoro až brečet. Opravdu jsem se těšil na solidní podívanou, ale jelikož jsem už viděl dost filmů z této doby, musím spravedlivě ohodnotit podprůměrným hodnocením. Přece jenom existuje celá řada mnohem lepších slasherů. O nepovedeném finále, které spíše připomínalo parodii, nežli být nabídlo gradující atmosféru, už se nechci bavit raději vůbec.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat