0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 7. 2015

Jurassic World (2015)


Společnost InGen se již naplno vzpamatovala z řady neúspěchů, které odstartovalo zničení původního Jurského parku. Nyní vybudovala nejmodernější zábavní park na světě, který každoročně láká miliony turistů na živé prehistorické exponáty. Pořád se snaží přijít s něčím „novým“, ovšem i tentokrát se příroda vzbouří a v kostarickém ráji se rozhoří zoufalý boj o holý život.

Sourozenci Gray a Zach přijíždí na ostrov Isla Nublar, aby zde navštívili svou tetu Claire a užili si několika denní výlet v zábavním parku plném prehistorických „živých“ exponátů. Jakožto manažerka parku je však pracovně vytížená a nemá čas se věnovat svým synovcům a proto jim zařídí dohled se všemi VIP výhodami. Každoročně totiž park navštíví milióny nadšených návštěvníků, kteří chtějí vidět stále nové druhy dinosaurů a na jejich volání samozřejmě slyší sponzoři a hlavně majitel Masrani, který pověřil vědce, aby stvořili opravdovou „senzaci“. Tou se má stát  Indominus rex, geneticky modifikovaný dinosaurus, který vznikl kombinací DNA dravých dinosaurů a současných zvířat. Má se stát hlavním hitem sezóny, jenže s ním nastanou nečekané komplikace. Indominus rex je mnohem inteligentnější, než kterýkoliv prehistorický tvor, který se vědcům podařil stvořit před ním, podaří se mu uniknout a zábavní park se rázem promění v hotové peklo. Agresivní predátor oplývá schopnostmi, o kterých vědci neměli ani tušení a hodlá jich náležitě využít. Claire a zaměstnanci parku si uvědomí hrozbu, kterou představuje až příliš pozdě a rázem se ocitnou v ohrožení nejen oni, ale i všichni turisté na ostrově. Jejich jedinou nadějí se má stát expert na Velociraptory Owen, který již od samotného počátku varoval před nebezpečím, jenž se skrývá v tvorech, které již jednou příroda vyhubila. Claire ho přesvědčí, aby s ní začal spolupracovat a pomohl odvrátit možnou katastrofu, protože v přímém ohrožení se ocitnou oba její synovci, kteří zůstali bez pomoci uprostřed zábavního parku a musí bojovat o holý život se všemi nástrahami úplně sami.



Český název: Jurský svět
Režie: Colin Trevorrow
Rok výroby: 2015
Délka: 124 min
Země: USA / Čína

Hrají:
Chris Pratt…(Owen)
Bryce Dallas Howard…(Claire)
Ty Simpkins…(Gray)
Nick Robinson…(Zach)
Vincent D'Onofrio…(Hoskins)
Irrfan Khan…(Masrani)
…a další



Uběhlo dlouhých dvaadvacet let od doby, kdy Spielberg natočil své veledílo Jurassic Park a já se při vstupu do kinosálu cítil úplně přesně, jako když jsem poprvé spatřil, co dokázal „stvořit“ filmový John Hammond na jednom z kostarických ostrovů. Jelikož jsem velkým fandou všech dílů, bylo mé očekávání hodně velké a Colin Trevorrow jej dokázal v rámci svých možností naplnit nadmíru dobře. Už to sice nebylo tak okouzlující, jako když Dr. Alan Grant a ostatní poprvé uviděli překrásné dinosaury a dávno vyhynulé rostliny, ale milovníci podobně laděných dobrodružných filmů si určitě přijdou na své. Režisér (potažmo tým scénáristů) se ani nějak výrazně nesnažili trumfnout „nesmrtelného“ Michaela Crichtona, (což by stejně ani nešlo), ale přece jenom se pokusili přinést několik nových prvků. Do jaké míry však bylo jejich snažení úspěšné?


Po příběhové stránce to nebyla nikterak excelentní jízda, přestože se zde dá nalézt spousta pozitivních věcí (ty se týkají spíš efektů). Budu teď trochu kritický, ale podle mého se tvůrci nechali v určitých pasážích až moc strhnout svou bujnou představivostí a místo strhující podívané, nám nabídli několik (ne)logických kopanců, hluchých míst a hlavně dle mého v určitých scénách byl 3D formát spíše obtíží, nežli přínosem. Jeho hlavní doménou bylo samozřejmě nádherně zpracované prostředí parku, jednotlivé druhy dinosaurů i nejrůznější vychytávky, ovšem jakmile se děj přesune do temných zákoutí, nastal velký problém. Tedy alespoň u mne, protože jsem v určitých scénách (hlavně tedy v souboji T-Rexe a Indominus rexe) ztrácel přehled, cože se odehrává na plátně přede mnou a ani později ve 2D formátu tomu nebylo jinak.

Střihač sice pracoval jako urvaný ze řetězů, ale nepřehlednost tím jen vzrůstala. Podobně jsem se cítil i ve chvíli, kdy se Velociraptoři obrátí proti Owenovi a jeho týmu. Naštěstí podobných momentů bylo jen poskromnu, takže jsem si zbytek filmu dokázal užít. Za obzvláště silné momenty považuju snahu tvůrců tentokrát nabídnout co možná největší škálu „turistických atrakcí“, jako byla volná projížďka mezi stády Triceratopsů, nebo krmení Mosasauruse. Trošku uhozenější už bylo cvičení Velociraptorů, dojemný konec rodinky Apatosaurusů, nebo následný „nálet“ Pterosaurů. No a popravdě se mi ani moc nelíbil vzhled Indominuse. To jeho souboj s Ankylosaurem již byl jiný level.


Colin Trevorrow však zvládl svou úlohu obstojně a rozhodně se za svůj film stydět nemusí. Každý si v něm určitě najde své pro/proti, ale jako celek Jurassic World nedopadl vůbec zle a svým předchůdcům ostudu určitě neudělal. Jen bych chtěl scénáristům trochu vyčíst nepříliš velkou atraktivitu hlavních postav. Přece jenom jsme byli zvyklí na formáty tipu Sam Neill, nebo Jeff Goldblum. Vzhledem k patáliím, které ovšem před natočením čtvrtého dílu byli, však musíme vzít s povděkem i Chrise Pratta. Steven Spielberg uvažoval o natočení dalšího dílu ihned po uvedení trojky, ovšem dlouhou dobu se potýkal s odmítavým přístupem několika režisérů (ať už režiséra trojky Johnstona, či několika dalších), Několikrát se přepisoval scénář, měnilo herecké obsazení (mluvilo se opět o Samu Neillovi i Jeffu Goldblumovi), až z toho nakonec sešlo úplně. Zvláště když v roce 2008 zemřeli Stan Winston a Michael Crichton. Teprve v roce 2013 Colin Trevorrow a Derek Connolly provedli finální úpravy svého návrhu „hrubého“ scénáře a předložili jej studiu (mimochodem z něj vyškrtli druhého mutanta 'Stegoceratopse', aby se Indominus mohl státi dominantním tvorem tohoto filmu). Hudební doprovod a samotný soundtrack dostal tentokrát na starosti Michael Giacchino, který se do filmu rozhodl použít (začlenit) skladby svého předchůdce Johna Williamse, což se ukázalo býti velmi dobrým tahem nejen z nostalgického hlediska, ale zároveň i důkazem úcty k tomuto člověku.


Soundtrack: seznam skladeb
1. Bury the Hatchling
 2. The Family That Strays Together
 3. Welcome to Jurassic World
 4. Does This Dino Make Jurassic Look Big
 5. As the Jurassic World Turns
 6. Clearly His First Rodeo
 7. A Glorified Petting Zoo
 8. Owen You Nothing
 9. Indominus Wrecks
 10. Gyrosphere of Influence
 11. Pavane for a Dead Apatosaurus
 12. Fits and Jumpstarts
 13. The Dimorphodon Shuffle
 14. Love in the Time of Pterosauria
 15. Chasing the Dragons
 16. Raptor Your Heart Out
 17. Costa Rican Standoff
 18. The Teeth Degree
 19. Our Rex Is Bigger Than Yours
 20. Growl and Make Up
 21. Nine-To-Survival Job
 22. The Park Is Closed
 23. Jurassic World Suite


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat