0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 5. 2015

It Follows (2014)


Při sexu můžete kromě pohlavních chorob „chytit“ i děsivé prokletí!

Mladá dívka Jay se těší na rande s pohledným Hughem. Její nový objev jí pozval do kina, ale pochvíli se začne chovat divně a následně na ní doléhá, aby oba odešli. Romantický večer se tak nakonec odehraje na zadním sedadle jeho auta. Po sexu je však Jay omámena a když se probudí, je připoutána k invalidnímu vozíku. Hugh se jí omlouvá a snaží se jí vysvětlit, že díky tomu se mu podařilo ze sebe sejmout hrůzné prokletí. Tím však vystavil v nebezpečí její život, protože přízraky nyní budou usilovat právě o něj. Jediná šance jak se kletby zbavit, je se vyspat s někým jiným dřív, než vás přízrak dostihne a dotkne se vás. 



Český název: Neutečeš
Režie: David Robert Mitchell
Rok výroby: 2014
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Maika Monroe…(Jay Height)
Olivia Luccardi…(Yara)
Keir Gilchrist…(Paul)
Lili Sepe…(Kelly Height)
Jake Weary…(Hugh / Jeff)
Daniel Zovatto…(Greg Hannigan)
…a další



Ještě před samotnou premiérou filmu jsem okolo něj slyšel samé pozitivní ohlasy a poté co jej několik mých přátel i známých na CSFD hodnotilo velmi vysoko i silné slova chvály. Nechal jsem It Follows lehce „dozrát“ a pustil si jej s menším časovým odstupem. Mezitím procentuální čísla lehce klesla a já se popravdě ani nedivím. David Robert Mitchell se s hororovým tématem popral sice statečně a snažil se přijít s neokoukanou zápletkou, ale po docela slibném rozjezdu se v tom bazénu stejně jako hlavní hrdinka začal plácat taky. Vůbec by mi nevadil menší rozpočet ani nepříliš známí herci, jenže ke konci filmu tomu začal dost docházet dech a navíc se tu objevilo i několik (ne)logických kopanců.

Ono přenášení kletby pohlavním stykem zprvu nevypadalo jako nejhorší nápad (jak víme, dá se jím přenášet ledasjaká choroba) a po atmosférické stránce taky šlapalo všechno pěkně jako na drátkách, ovšem našel by zde několik výtek. Pomalý přízrak, který na sebe dokáže vzít různou podobu, už tu sice byl, nicméně Mitchell nechtěl tlačit moc na pilu a zvolil pozvolné psychologické hrátky, na které divák rád přistoupí. Ku pomoci rád přispěchal i vhodně zvolený hudební doprovod, ovšem k úplnému uspokojení mi tu chybělo více napětí a brutálnější scény. Jejichž absenci sice někteří přivítali s povděkem, já však nikoliv.

Přece jenom jsem očekával větší počet lekacích scén, děsivých útoků samotného přízraku (který si asi vystačí s taháním za vlasy) a hlavně když už se tu dočkáme nějakého mordu, tak bych si přál vidět něco „navíc“, naaranžované tělo oběti (po střihu) v nepřirozené poloze mi vážně dnes již strach nenažene. Potenciál bych tu opravdu viděl velký, jen to chtělo buď zkušenějšího režiséra, nebo si s tím měl více pohrát. Bohužel se tak nestalo a tak já zůstanu u lehce nadprůměrného hodnocení.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat