0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 5. 2015

Initiation, The (1984)


Kelly brzy zjistí, že rituál zasvěcení do dívčího sesterstva může být mnohem nebezpečnější, než její noční můry.

Kelly a její tři kamarádky se pomalu připravují na rituál zasvěcení do dívčího sesterstva. Dostanou za úkol nenápadně ukradnout uniformu strážného v obchodním domě jejího otce. Zprvu to vypadá na banální úkol, ale ani jedna z dívek netuší, že se dostali do hledáčku psychopatického zabijáka, který nedávno utekl z psychiatrické léčebny. V zamčeném obchodě tak brzy vypukne zoufalý boj o holý život. Minulost totiž dostihne každého a děsivé noční můry většinou bývají jen počátkem opravdového teroru!



Český název: Zasvěcení, Hrůzný objev
Režie: Larry Stewart
Rok výroby: 1984
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Daphne Zuniga…(Kelly / Terry)
Vera Miles…(Frances Fairchild)
Clu Gulager…(Dwight Fairchild)
Hunter Tylo…(Alison)
James Read…(Peter)
…a další

Docela jsem se na tento slasher těšil. Filmy jako The House on Sorority Row, Black Christmas (1974), nebo What Have You Done to Solange? (1972) mám rád, ale tento kousek jim nešahá ani po kotníky. Larry Stewart (potažmo scénárista) moc nezvládl především první polovinu filmu, která je místy dost nudná a nezáživné pasáže mě dost uspávaly. Zvláště když český dabing byl opravdu otřesný. Naštěstí tento problém šel vyřešit zpuštěním titulek a originálního znění. Bohužel to se již nedá říct o náplni filmu. První dva mordy z kategorie „ochotnického představení“ ve mně vzbuzovali stále větší touhu film vypnout, ale nakonec jsem tak neučinil a neprohloupil jsem.

Přece jenom se dostavilo zlepšení a po nutné přehlídce nahých dívek (jinak to v tomto subžánru ani nejde) se děj přesune do velkého obchodního domu. Tvůrcům se konečně podařilo navodit potřebnou atmosféru a přestože napětím to zde zrovna dvakrát nepřekypovalo, přišli na řadu konečně slušné vraždy. Nic originálního sice nečekejte, protože tady se vykrádá kde co, ale hororový fanda si přece jenom přijde na své. Dokonce bych řekl, že i herecké výkony šly, co se týká přesvědčivosti nahoru. 


Závěr si pro nás přichystal i menší překvapivé vyvrcholení, ale zůstává otázkou, jestli šlo skutečně o dobrý krok. To už však musí každý posoudit sám. The Initiation se tak stal v mých očích dosti rozporuplným filmem. Zatímco první polovina byla otřesná, tak ta druhá nebyla zas až tak špatná. Bohužel u mě převládají spíše negativní pocity, takže se ode mne tento film průměrného hodnocení nedočká. Přece jenom znám dost mnohem lepších slasherů na podobné téma, se kterými se prostě rovnat nemůže.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat