0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 3. 2015

Krähen, Die (2006)


Těhotná veterinářka vs. vysoce inteligentní hejno vran.

Veterinářka Alexandra se společně se svým manželem nastěhují do nového domu. Oba se těší na první dítě, které se jim má zanedlouho narodit. Brzy však v jejich harmonickém vztahu nastávají první komplikace. Ona při svých pracovních vyjížďkách zaznamená podivné chování vran a ze všech stran slyší jen samé stížnosti na tyto ptáky. Napadají telata, dokonce ohrožují i lidi a kradou jim jídlo. Na první pohled na tom někomu nemusí přijít nic podivného, kdyby se neseskupovaly do organizovaných hejn a jejich útoky nebyli stále častější. Alexandra se pustí do pátrání na vlastní pěst a zjistí, že nedávno uniklo 40 vran, na kterých byly prováděny tajné pokusy, při kterých jim byla zvýšena inteligence. Je jenom otázkou času, kdy se ptačí „armáda“ rozhodne zaútočit na lidi a rozpoutá krvavá jatka. 



Český název: Vrány útočí
Režie: Edzard Onneken
Rok výroby: 2006
Délka: 93 min
Země: Německo

Hrají:
Susanna Simon…(Alexandra Werner)
Stefan Jürgens…(Marc Werner)
Doris Kunstmann…(Edith)
Nike Fuhrmann…(Dani)
Thomas Meinhardt…(Dr. Udo Rieker)
Anton Rattinger…(Dr. Zellweger)
…a další



Po předčtení oficiálního textu distributora jsem si i já hned vzpomněl na Alfreda Hitchcocka a jeho Ptáky. Byl jsem docela zvědavý, jak se s tímto tématem Němci popasovali a neodradila mě od jeho puštění ani poznámka, že jde o televizní film. Tu a tam se mezi nimi občas objeví docela zajímavé filmy, ale tento mezi ně rozhodně nepatří. Spíš bych řekl, že onen (text) je působivější mnohem více, nežli nám film vůbec byl schopný nabídnout a šlo jen o další marketingovou lež k nalákání diváků. Viděl jsem už několik filmů (hororů) ve kterých útočili různí ptáci, vrány, havrani, ale tento patří mezi vůbec ty nejhorší. Zvláště proto, že se u něj divák nudí od začátku až po samotný konec.

Někteří přirovnávají film k německým telenovelám a já s nimi musím sakra souhlasit. Tohle že měl být thriller (potažmo horor)? Spíše tu celou dobu musíme snášet rodinné drama manželského páru, jejich výčitky a neustálé tlachání o těhotenství. Dobrá když to musí být, tak se o tom párkrát zmíním, ale aby se to s námi táhlo napříč celou zápletkou – to už bylo moc i na mou maličkost. Já chtěl vidět ony útoky vran, které nám byly slibovány, ale místo toho se dočkáme jen jedné mrtvoly, kupy nudných keců a nedotažených myšlenek. Jediným opravdu zajímavým momentem byly ty nahrané pásky o testování vran, jenže místo pořádného finále přišel nezáživný a trapný happyend. Takže jsem vlastně pěkně „ostrouhal“.

Vrány útočí ale jen leda tak na trpělivost samotného diváka. Pokud vám mohu doporučit, tak se tomuto televiznímu kousku vyhněte velkým obloukem. Pokud tedy nejste zrovna fanouškem herečky Susanny Simon. Pokud však očekáváte, že se zde dočkáte její další svlékací scény, tak na to zrovna zapomeňte. Každopádně až budete příště na své zahradě pořádat grilovací párty, tak si jídlo pořádně hlídejte!


Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat