0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2015

Vacanze per un massacro (1980)


Uprchlý bankovní lupič a nelítostný vrah Joe se vydává vyzvednout svou ukrytou kořist do staré horské chaty, ale příjezd trojice mladých lidí mu zcela naruší jeho plány.

Bankovní lupič Joe utíká z vězení a nelítostně zabíjí dva venkovany. Potřebuje totiž jejich auto, aby se mohl dopravit do horské oblasti, kde před časem ukryl svůj lup v jedné z chat. Po příjezdu však zjistí, že si chatu koupili nějací lidi z města, kteří zde jezdí na víkendy. Manželé Sergio a Lilliana společně s její sestrou Paolou jsou tak nevědomky zpovzdálí pozorováni chladnokrevným zabijákem, odhodlaným dostat se k penězům za každou cenu. Ten však zatím vyčkává na správnou chvíli a ke svému překvapení zjišťuje, že zde není jediný, kdo má nějaké tajemství.



Režie: Fernando Di Leo
Rok výroby: 1980
Délka: 85 min
Země: Itálie
Alternativní název: Madness

Hrají:
Joe Dallesandro…(Joe Brezzi)
Lorraine De Selle…(Paola)
Patrizia Behn…(Liliana)
Gianni Macchia…(Sergio)
…a další

Skvělý italský režisér Fernando Di Leo dle mého názoru tentokrát šlápl trošku vedle. Vacanze per un massacro je velice průměrným „exploitation“, který má do klasického rape & revenge hodně daleko. Nevím, možná to byl jeho záměr, ale paradoxně si pro nás připraví tu nejlepší podívanou hned na začátku, kdy hlavní hrdina (padouch) zabije ty dva farmáře. Zbytek filmu už je totiž dost umírněný, tedy především co se z hororového hlediska týče. Máme zde sice „rádoby“ znásilnění a náznaky psychologického teroru (pokud tedy nepočítám úplný závěr), ale spíš mi přišlo, jakoby se po celou dobu jelo jen na půl plynu a režisér nebyl schopný navázat na svou předešlou tvorbu. 

Více méně to totiž byla jen psychologická partie čtyř osob, z nichž se každá snaží manipulovat s těmi ostatními, jak nejlépe umí. Někteří na to šli mnohem lépe než ostatní a proto zde největší prostor patřil uhrančivé Lorraine De Selle. Tahle ženská, i kdyby neměla vůbec žádný herecký talent (což naštěstí má), tak hlavně mužskou část diváků dokonale zaujme svým tělem. Nahota jí nikdy nedělala žádný problém a tady se producíruje nahá skoro celý film. Mrchu, kterou zde ztvárnila, jsem si zamiloval už při jejím tanečku v kuchyni a dle mého byla její postava nejvýraznější ze všech. Naopak vrah Joe zas až tak drsný nebyl a chvílemi jsem si říkal, jestli přemýšlí častěji hlavou, nebo ptákem.


V neposlední řadě bych chtěl pochválit i výběr horského prostředí. Nikdy není na škodu, když se děj filmu odehrává na venkově. No a samozřejmě nesmím opomenout hudbu Luise Bacalova. Hororová atmosféra tu však dostávala docela těžké direkty, protože kromě začátku se tu tvůrcům téměř nepodařilo vytvořit potřebné napětí. Spíše bych řekl, že se zde všechny síly soustředily převážně na natáčení erotických scén. Nahota tu byla vskutku všudypřítomná. Vacanze per un massacro si tak bohužel zařadím mezi filmy, které stačí vidět jen jednou, ale to neznamená, že by šlo o vyloženou ztrátu času.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat