0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2015

Nightbreed (1990)


Na světě existuje ještě spousta neprobádaných míst a Clive Barker nás do jednoho takového vezme.
Aaron dochází na pravidelné sezení ke svému psychiatrovi, kvůli svým častým děsivým snům. V nich se mu zdá o podivném podzemním městě Midian obývaného nejrůznějšími příšerami a monstry. Doktor mu samozřejmě nevěří, ale v jeho příběhu vidí spojitost s nedávnými vraždami, které otřásají okolím. Nechá jej proto umístit do psychiatrické léčebny, kde se Aaron seznamuje s Narcissem. I on ví o tajemném Midianu a tak se oba rozhodnou se do něho dostat společně. Skutečně místo objeví, ale Aaron je konfrontován jedním z monster a sám se stává jedním z nich. Aby toho nebylo málo, jeho přítelkyni pronásleduje psychopatický zabiják, který touží nejen po Aaronově smrti, ale i zničení celého Midianu…



Český název: Plod noci
Režie: Clive Barker
Rok výroby: 1990
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Craig Sheffer…(Aaron Boone / Cabal)
Anne Bobby…(Lori Winston)
David Cronenberg…(Dr. Philip K. Decker)
Hugh Ross…(Narcisse)
Doug Bradley…(Dirk Lylesberg)
Charles Haid…(kapitán Eigerman)
…a další

Clive Barker je především znám jako tvůrce pekelného „legendárního“ Hellraisera, ale toho jsem zatím neměl čest vidět (nějaký díl jsem viděl, ale jednička to nebyla) a ani jsem nečetl jeho román Cabal. Měl jsem však tu čest vidět několik jeho krátkometrážních snímků a dokumentů (o něm), takže jsem věděl, s kým mám tu čest. Bál jsem se však, že budu dost zklamaný, protože popravdě mixu hororu a fantasy (tomu především) zrovna moc neholduju. Naštěstí se ukázalo, že mé obavy byly zbytečné, protože já si sledování filmu užil od první minuty. 



Možná si teď budu protiřečit, ale mě ani tak moc neokouzlil příběh (zápletka filmu), jako spíš ono podzemní doupě Midian a jeho obyvatelé. Tady se Barker vyřádil nejvíc a dopomohla k tomu i výborná atmosféra. Všechny ty bizarní bytosti a monstra – no radost pohledět. Maskéři si pořádně mákli, ale odvedli velmi dobrou práci. Místy mi dokonce lehce přeskočil i mráz po zádech. Byla jen velká škoda, že ten finální souboj s policisty byl v některých trochu nepřehledný. Ale konečně jsem se dočkal solidního masakru, na který jsem se těšil nejvíc. Hlavním a nejdůležitějším prvkem však bylo hlavně mysteriózní pojetí no a pak samozřejmě sám mistr Cronenberg.


Tenhle „ďábel“ tu prostě nesměl chybět. Předvedl perfektní výkon a s tou maskou vypadal roztomile. Nightbreed si určitě zaslouží větší diváckou pozornost a Barker pochvalu za neotřelý a hlavně neokoukaný scénář, ve kterém by se dalo nalézt i několik originálních nápadů. Většina herců si nevedla vůbec špatně, takže tady taky převládala spokojenost. Budu se muset velmi rychle poohlédnout do své hororové sbírky a vytáhnout toho Hellraisera.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat