0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2015

Near Dark (1987)


Lance Henriksen a někteří jeho kolegové si po „špásování“ s Vetřelci potřebovali odskočit na skleničku lidské krve.
Mladý Caleb si žije poklidným životem na otcově farmě společně se svou sestrou. Jednoho večera se seznámí s pohlednou Mae. Nabídne se, že jí odveze do nedalekého kempu k jejím přátelům. Po cestě mezi nimi přeskočí jiskra, začnou se líbat, pak jej dívka kousne do krku a následně uteče. Zmatený mladík se snaží dostat domů, ale jakmile nastane východ slunce, začne se z něj kouřit a on padá do prašné cesty nedaleko svého domu. Přímo před zraky jeho rodiny jej někdo naloží do projíždějícího karavanu. Díky tomu se dostává do skupiny pěti „nočních tvorů“, kteří se živí lidskou krví a putují napříč Státy. Chtějí Caleba začlenit do svého spolku, ale on se tomu k jejich zlosti brání. Nechce vraždit nevinné lidi, ale zároveň chce zůstat s Mae, do které se zamiloval. Vůdce nočních tvorů Jesse začíná být stále nervóznější…



Český název: Na prahu temnot
Režie: Kathryn Bigelow
Rok výroby: 1987
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Adrian Pasdar…(Caleb Colton)
Lance Henriksen…(Jesse Hooker)
Jenny Wright…(Mae)
Bill Paxton…(Severen)
Jenette Goldstein…(Diamondback)
Joshua John Miller…(Homer)
…a další

Kathryn Bigelow dnes již patří mezi uznávané režisérky, ale v začátcích své kariéry dost riskovala a i tentokrát šla, jak se říká „s kůží na trh“. Jak prorazit v hororovém žánru, zanechat v něm nesmazatelnou stopu a ještě k tomu napsat scénář a následně zrežírovat film tak, aby vás diváci i kritici nerozcupovali na kousky? Úplně postačí, když vyberete několik známých herců (nejlépe z nedávného „hitu“ Aliens), namixujete několik filmových žánrů dohromady (tak aby si v něm každý našel to svoje), přidáte trochu té lásky a brutality – no a odezva na sebe nenechá dlouho čekat. Dodnes se film těší mezi fanoušky velké oblibě.



Samozřejmě že kromě dobrých hereckých výkonů většiny zúčastněných za to může hlavně skvěle vypracovaná atmosféra. Počáteční lovestory se brzy změní v čistokrevný akční horor. Napětí houstne každou další akční scénou, přidává se na brutalitě a divák má šanci vidět efekty na velice dobré úrovni. Především pak krvavý masakr v baru stál opravdu za to. Nebylo potřeba zbytečně přehánět a většina scén vypadá „reálně“. Dokonce i kontakty nočních tvorů se sluncem. V neposlední řadě musím pochválit i vhodně zvolený hudební doprovod, který měli na svědomí Tangerine Dream.


Near dark tak v mnohém překonal očekávání, ale našlo by se tu i několik negativních prvků. Kromě některých hluchých míst (těch tu bylo opravdu minimum) se mi rovněž nelíbil závěr filmu. Od chvíle kdy se Paxon seznámil s kamionem, to šlo s kvalitou dolů. Tedy hlavně co se atmosféry týče. Ani to mi však nezabrání, abych tento kousek neoznačil za nadprůměrný film. Klady zde totiž převažovali a určitě jsem jej neviděl naposledy.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat